Nødhjelp til bry

Soldater og politi sto oppgitt og så ut over det som liknet en enorm søppelhaug i Manserha i Pakistan. Det de så på var nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Manserha, like nord for Abottabad, hadde myndighetene i all hast omgjort den halvferdige cricketbanen i byen til helikopterhavn for å fly inn hardt tiltrengt nødhjelp, særlig telt og ulltepper, til ofre for jordskjelvet i Kashmir.

Hulter til bulter

Noen dager etter jordskjelvet i oktober skulle de militære helikoptrene ta seg inn til noen av de mest uveisomme traktene i fjellet, der ingen nødhjelp kunne komme fram på landeveien.

Men soldatene og politifolkene sto foran et helt berg av temmelig unyttig last som de ikke visste hvordan de skulle bli kvitt.

Der lå pappkasser, bylter og sekker som man måtte åpne for å finne ut hva som lå inni. Antakelig var det alt fra tepper, madrasser, klær og sko til barneleker, mat og medisiner.

Noe av det kunne kanskje ha hjulpet noen som trengte det, men det ville kreve mye arbeid og for lang tid å finne ut av alt.

Kvittet seg med søppel

Nå kom bare den ene lastebilen mer overfylt enn den andre og tippet lasset sitt i den stadig voksende haugen, før den innleide sjåføren kjørte tilbake dit han kom fra fortest mulig.

 KAN TIL NØD BRUKES? Her skulle den lille byen Manserha hatt et samlingssted for folkelig lek og moro. I stedet er plassen overfylt av nødhjelp som det neppe er bruk for. Foto: Einar Hagvaag
KAN TIL NØD BRUKES? Her skulle den lille byen Manserha hatt et samlingssted for folkelig lek og moro. I stedet er plassen overfylt av nødhjelp som det neppe er bruk for. Foto: Einar Hagvaag Vis mer

Lastebilene kom fra hele Pakistan, helt fra Karachi i sør eller Lahore i øst. Noen ga nyttige ting, andre kvittet seg med det ubrukelige. Langs veiene og mellom ruinene i Kashmir kunne man se kleshauger som knapt noen rotet i, klær som bare kanskje noen kunne bruke. På det verste hadde man flyttet en søppelhaug fra Karachi til Kashmir.

På de uframkommelige veiene i Kashmir oppsto det trafikkork uten ende. Bilene med telt kom ikke fram.