Nødhjelpen blir fem ganger så dyr

Fordi vesten somlet med nødhjelp til Niger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fordi vestlige land somlet med å sende nødhjelp til det afrikanske landet, er situasjonen for den sultrammede befolkningen i Niger nå ytterst kritisk.

- Vi sendte ut varsler i november i fjor, og i mars og mai med håp om å forebygge en sultkatastrofe, men fikk liten eller ingen respons. Nå er krisen reell og Niger trenger hjelp raskt, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i FNs barnefond UNICEF Norge til Dagbladet.no.

Hastverk koster mer

3,6 millioner mennesker i nesten 3000 landsbyer er i en svært sårbar situasjon. Av disse er det 800 000 barn under fem år. 20 prosent - eller 160 000 av disse - lider av moderat underernæring. 32 000 barn er alvorlig underernærte, viser UNICEFs tall.

FN og flere frivillige organisasjoner som Leger Uten Grenser og Care har for lengst satt i gang tiltak med de pengene de har fått, og levert tonnevis av mat, melk og medisiner. Men på grunn av at det internasjonale samfunnet har reagert for seint, trengs det nå flere tiltak og mer mat for å redde landets befolkning fra sultedøden.

Det vil koste nesten fem ganger mer enn den summen FN opprinnelig ba om. Opp fra tre til 14,6 millioner dollar.

Regn kan forårsake epidemier

I tillegg står landet foran en vanskelig periode - regntiden.

<strong><b>MARADU, NIGER:</strong></b> Kvinner og barn får hjelp ved et matsenter. Titusener av barn er akutt underernærte. Foto: Scanpix
MARADU, NIGER: Kvinner og barn får hjelp ved et matsenter. Titusener av barn er akutt underernærte. Foto: Scanpix Vis mer

- Regntiden bringer med seg mygg og dermed malaria. Når barna er underernærte i utgangspunktet, blir de enda mer utsatte, sier Fløgstad.

Flere land i Afrika kan komme til å dele skjebne med Niger. 2,5 millioner mennesker i nabolandene Mali, Burkina Faso og Mauritania er i faresonen. Og blir det en ny høst med dårlige avlinger, blir også landene Lesotho, Malawi, Mosambik, Swaziland, Zambia og Zimbabwe svært sårbare, ifølge programsjef Steinar Sundvoll i Care Norge.

Overskriftene uteble

Først 30. juni kom katastrofen på forsidene i norske medier. Samme dag som UD bevilget 3,5 millioner kroner i nødhjelp til Niger.

I dag foreslo AUF å sette av en del av Norges oljefond til nødhjelp, slik at FN skal slippe å tigge om penger hver gang verden står overfor en nødssituasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer