Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødhjelpen er framme

Røde kors og FN på vei med forsyninger til Madaya.

FORSYNINGER FRAMME: Biler med nødforsyninger som mat, tepper og medisiner er på vei fra Damaskus til Madaya, Fouaa og Kefraya i dag. Foto: AFP / LOUAI BESHARA
FORSYNINGER FRAMME: Biler med nødforsyninger som mat, tepper og medisiner er på vei fra Damaskus til Madaya, Fouaa og Kefraya i dag. Foto: AFP / LOUAI BESHARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Den første forsyningen med nødhjelp er framme i den sultrammede og beleirede byen Madaya i Syria, melder NTB klokka 15.55.

Røde Kors og FN har i dag fraktet forsyninger fra Damaskus til de utsultede innbyggerne i Madaya.

Den syriske byen har vært beleiret av Bashar al-Assad og hans allierte i 181 dager, og mangelen på mat har vært så stor at flere har dødd av sult. Folk har måttet ty til å spise blader og insekter for å overleve.
 
Livsviktig hjelp President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, forteller at hjelpen nå er på vei til de rundt 40 000 innbyggerne i Madaya.

Også de beleirede byene Fouaa og Kefraya skal få hjelp. 

- De forsendelsene som nå har reist skal kunne dekke et behov på inntil én måned for alle tre byene. Det viser at det vil være behov for jevnlige forsyninger, og vi håper at dette blir åpningen på en jevnlig kanal. Hjelpen som er på vei er livsviktig, sier Mollekleiv til Dagbladet.

UTSULTET: Bildet viser en avmagret mann fra Madaya. Foto: Reuters / Scanpix
UTSULTET: Bildet viser en avmagret mann fra Madaya. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Tidligere har forsyninger blitt stoppet, men Mollekleiv forteller at han håper og tror på at forsyningene vil komme fram i dag.

- Ingenting er sikkert før det er helt sikkert, plutselig er det et sjekkpunkt som holder tilbake. Men, vi har god tro på at vi kommer inn i løpet av dagen.

500 000 lever avsperret Madaya har ikke fått forsyninger siden oktober i fjor. Mollekleiv forteller at de er til stede i alle 14 regionene i Syria, men at de tidvis blir holdt ute fra områder slik som Madaya. Han sier videre at rundt 500 000 mennesker lever i områder hvor de til tider er avstengt fra Røde Kors sin hjelp.

SULNTE: 44 biler er på vei til Madaya, Fouaa og Kefraya med blant annet medisiner, mat og tepper. Foto: AFP / STRINGER
SULNTE: 44 biler er på vei til Madaya, Fouaa og Kefraya med blant annet medisiner, mat og tepper. Foto: AFP / STRINGER Vis mer

- Sist vi var i Madaya var 18. oktober. Da kom vi med 31 biler med mat og medisiner. Vi trodde da det skulle bli en permanent korridor, men vi ble sperret ute og først i dag har vi fått komme inn igjen, sier Mollekleiv.

Røde Kors håper også å få evakuert de som er avhengig av medisinsk behandling. Mollekleiv håper det blir etablert en kanal for dette, men at det må forhandles med partene.

250 med akutt feilernæring Jonas Hågesen kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, forteller at de tidligere har smuglet inn forsyninger til Madaya, og at de støtter et sykehus i byen både direkte og indirekte. Han har kontakt med personer i byen, og understreker viktigheten av hjelpen Røde Kors og FN nå gir.

VENTER PÅ HJELP: Innbyggerne i Madaya venter på ankomsten til Røde Kors og FN i dag. Foto:  AFP / Marwan IBRAHIM
VENTER PÅ HJELP: Innbyggerne i Madaya venter på ankomsten til Røde Kors og FN i dag. Foto: AFP / Marwan IBRAHIM Vis mer

- 250 mennesker har akutt feilernæring, og ti av dem trenger livreddende legehjelp. Både mat og forsyninger er nødt til å komme inn i Madaya, og de som trenger hjelp må komme ut og bli lagt inn på sykehus, sier Hågesen.

TRENGER HJELP: Innbyggerne i Madaya har ikke hatt tilgang på mat siden oktober i fjor. Foto: Reuters / Scanpix
TRENGER HJELP: Innbyggerne i Madaya har ikke hatt tilgang på mat siden oktober i fjor. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media