Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødhjelpen kommer ikke fram

Bildene viser flodbølgens totale herjinger i byen Banda Aceh. Nå er overlevende desperate etter hjelp, men FNs forsyninger når ikke ut til de svakeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har enorme problemer i Banda Aceh. Vi har mat på lagre i Jakarta. Det er bare et spørsmål om å få det ut. Vi kan verken sende dem med fly eller båt, sier talskvinne Caroline Hurford i FNs matvarefond til Dagbladet.

De offisielle dødstallene for Indonesia nådde i går 80 000.

Så mange som en million barn har desperat behov for hjelp, ifølge FNs barnefond, Unicef.

Hjelp strandet

Men drivstoffmangel, ødelagte veier og dårlig koordinering med militære hindrer hjelp i å komme fram til desperate overlevende i den nordlige Aceh-provinsen i Indonesia.

Rundt 250 tonn forsyninger skal være strandet. FN innrømte i går at bare en liten del av hjelpen har nådd de som trenger den mest.

-  Vi gjør veldig lite for øyeblikket, sa FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland i New York i går om hjelpearbeidet i hele regionen.

-  Det vil ta kanskje 48 til 72 timer før vi kan nå titusener av mennesker som skulle hatt forsyninger i dag, eller helst i går. Jeg tror frustrasjonen kommer til å øke de nærmeste dagene og ukene, sa han.

 ØDELAGT: Skadene etter søndagens flodbølge er enorme for Banda Aceh. Minimum 52 000 mennesker har mistet livet i området. Foto: Scanpix
ØDELAGT: Skadene etter søndagens flodbølge er enorme for Banda Aceh. Minimum 52 000 mennesker har mistet livet i området. Foto: Scanpix Vis mer

Sprengt kapasitet

De overlevende etter flodbølgen i Indonesia kjemper nå en desperat kamp mot klokka. Barn og eldre var de første som ble skylt i døden av flodbølgen. Nå kan de bli de første til å dø av sult eller epidemier.

De 800 hjelpearbeiderne som har nådd Banda Aceh gjør alt de kan for å få ut mat og medisiner, men kapasiteten er sprengt.

Et feltsykehus fra Norge er klart til å dra ned, men venter på endelig klarering fra FN.

-  Vi har på gang et stort feltsykehus for Aceh. Men vi sender ingen ting før vi blir bedt om det for å hindre kaos, sier Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors.

Den eneste flyplassen i regionen har ikke kapasitet til å ta imot hjelpesendinger fra hele verden. Flyginger blir også forsinket fordi ryktene om nye flodbølger fikk folk til å søke trygghet på rullebanen. Indonesiske myndigheter ventet i går på sju transportfly fra Australia og to fra Singapore og Malaysia.

De få vestlige journalistene som har nådd fram til Banda Aceh sier forsyninger er stablet på flyplassen, men at lite når de overlevende. Hjelpearbeidere legger skylden på dårlig koordinering med de militære, ifølge Reuters.

Store grupper av sultende overlevende i desperat jakt på mat omringet hjelpesendinger i byen. Mange sjåfører tør ikke stoppe.

Flyslipp

-  Noen biler kjører forbi og kaster ut mat. De som er raskest, får maten, den sterkeste vinner. De eldre og de som er skadet, får ingenting. Vi føler oss som hunder, sier en av dem til Reuters.

I går nådde de første hjelpesendingene fram til den ødelagte byen Meulaboh på vestkysten av Sumat-ra. Men samtlige havner langs hele kysten er smadret av flodbølgen.

Det indonesiske luftvåpen begynte i går med flyslipp til den isolerte kyststripa. Men ingen vet om forsyningene når ut til dem som trenger dem mest.

FØR: Regionshovedstaden Banda Aceh i juni.<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
ETTER: Samme by i grus. Titusenvis er døde.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media