Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødhjelpen når fram i Afghanistan

Nødhjelpen til sultende afghanere kommer fram, og det er håp om å unngå en sultkatastrofe når vinteren setter inn, sa en talsmann for USAs bistandsadministrasjon mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de første ni dagene i desember ble det skipet inn nesten 30.000 tonn mat, langt over målet på 1.800 tonn om dagen, ifølge Andrew Natsios i AID.

- Jeg tror vi har kommet sulten i forkjøpet, og jeg tror vi greier å få dødeligheten ned, sa Natsios på en pressekonferanse.

Da USA innledet bombingen 7. oktober, var de frivillige organisasjonene bekymret for at krigen ville virke forstyrrende på fordelingen av nødhjelp i et land som allerede var herjet av en tre år lang tørke.

Tallene til Natsios viser at krigen var svært ødeleggende den første tiden, men at strømmen av nødhjelp kom i gang igjen for alvor mot slutten av oktober.

Han sa at han var spesielt fornøyd med situasjonen på fjellplatået Hazarajat, der 1 million mennesker sto i fare for å sulte. Man regner med at det trengs 30.000 tonn mat til regionen før veiene blir stengt for vinteren, og dette målet ser ut til å være oppnåelig, ifølge Natsios.

Det har også vært til stor hjelp at Vennskapsbroen over Amu Darya-elva fra Usbekistan er blitt åpnet.

Til sammen 12 millioner afghanere er berørt på grunn av enten konflikten eller tørken. Av dem er 7 millioner spesielt truet, blant dem befolkningen på Hazarajat-platået.

(NTB)

Hele Norges coronakart