Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødlandet etter gass i cockpit

Fly med 61 passasjerer om bord måtte nødlande på Ravensthorpe i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Et firemotors BAe 146-fly hadde akkurrat tatt av fra Ravensthorpe i går kveld australsk tid da besetningen meldte om gasslukt i cockpit, skriver ABC News Online.

Dagbladet.no har i en rekke artikler satt søkelys på helse- og sikkerhetsrisiko forbundet med forurenset pusteluft i kabin og cockpit.

Ved lekkasje av hydraulikk- eller turbinoljer i flyets motor kan nervegassliknende forbindelser oppstå. Turbin- og hydraulikkoljer inneholder giftige organofosfater som kan forårsake lammelser og andre skader på nervesystemet hos mennesker.

Den farlige gassen kan lekke ut i flyets luftforsyning fordi de fleste kommersielle flytyper har et såkalt bleed air-system som innebærer at deler av pustelufta hentes fra motorrommet.

Besetningen i det australske flyet, som i går måtte nødlande, valgte å snu og fly tilbake etter bare 70 kilometer fordi gasslukten i cockpit vakte bekymring.

Flyet var på vei til australske Perth, før det måtte avbryte. Selskapet National Jet Systems framholder at sikkerheten for de 61 passasjerene om bord aldri var truet.

image: Nødlandet etter gass i cockpit
<B>BAe 146: Denne flytypen har svært mange hendelser med giftige gasser i kabin og cockpit.