Nødlandet mellom husene

Tårnet fryktet flystyrt da et småfly forsvant bak en åskam og ble borte. Flyet unngikk med noen få meter å treffe en kvinne som sto ute i hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødlandingen skjedde rett før klokka 10 i dag morges.

- Småflyet foretok en kontrollert nødlanding, sier redningsleder Kjell Linberg ved Hovedredningssentralen i Bodø.

Tårnet i Hammerfest hadde øyekontakt med småflyet, en fireseters Sokata TB9 på vei fra Alta til Hammerfest. Flyet forsvant bak en bakketopp, og tårnet ventet på at flyet skulle komme til syne igjen.

Det gjorde det ikke.

- De hadde forventet at flyet skulle komme til syne igjen. De fryktet nok at noe hadde skjedd, sier direktør Tor-Børre Langedahl ved Luftfartsverket Region Nord.

Fikk flyet i hagen

Nødlandingen skjedde ved tettstedet Rypefjord, fem kilometer sør for Hammerfest. Luftfartsverket trodde en stund at flyet hadde landet på vannet, men det stemte ikke.

En kvinne som sto utenfor huset sitt og vannet hagen, oppdaget plutselig småflyet bare fire-fem meter unna. Flyet passerte i svært lav høyde før det traff bakken hundre meter lenger borte. Flyet endte rett foran en steinhaug etter å ha sklidd mellom 40 og 50 meter på bakken.

-Piloten har vært veldig heldig som ikke traff steinene, sier overbrannmester Svein Einam ved Hammerfest brannstasjon til Dagbladet.no.

Først etter landingen fikk tårnet kontakt med flyet.

Nødpeilesenderen ble aktivert ved landingen, men det er uklart om flyverne har sendt ut nødsignaler. Det er ikke kjent hvorfor flyet måtte nødlande.

Flygeren og passasjerene slapp billig fra den dramatiske landingen: En brukket tommel var eneste skade. Alle tre er fraktet til sykehus.

Politi og brannvesen ble varslet om den dramatiske situasjonen.

- Vi jobber på stedet nå med å undersøke flyet. Det oppsto ingen brann da flyet nødlandet, sier vaktsjefen hos politiet i Hammerfest.

  • Dagbladet har vært i kontakt med den 38 år gamle piloten, en mann fra Alta. Han ønsker ikke å uttale seg før han er avhørt av Havarikommisjonen for sivil luftfart.
SKUMLAGT: Flyet ble skumlagt etter den lykkelige nødlandingen. Ingen ble skadd.