Uvær i Sør-Norge

Nødnettet fortsatt berørt: - Vil ta tid

Lørdag ettermiddag er det fortsatt problemer med nødnettet som følge av uværet som har herjet i Sør-Norge. Vinden har gjort skader for flere titalls millioner kroner, ifølge Gjensidige.

VOLDSOMT: Fredag herjet et voldsomt uvær over sørøst-Norge. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld meldte Dagbladet at nødnettet og telefonnettet var nede flere steder på Østlandet på grunn av det voldsomme uværet.

Tidligere lørdag formiddag var fortsatt 90 basestasjoner berørt.

Lørdag ettermiddag forteller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Dagbladet at nødnettet fortsatt har problemer som følge av de omfattende strømbruddene som uværet i Sør-Norge har medført.

Det gjelder nå 80 av 2085 basestasjoner. Blant annet vest i Telemarksregionen, Valdres og deler av Hallingdal.

- Statsforvalterne i de berørte kommunene melder om godt samarbeid lokalt, men mange trær har falt ned, så det vil ta tid å få rettet opp alt strømutfall og få ryddet alle veier, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

- Kontakt din mobiloperatør

Nødnettet er det nasjonale, digitale sambandet for politi, brann- og helsetjeneste, samt andre aktører med nød- og beredskapsansvar – som brukes til å kommunisere seg imellom.

Kraftselskapene jobber nå fortløpende med å gjenopprette strømtilførselen, og DSB anbefaler publikum å ta kontakt med sin mobiloperatør eller lokale kraftleverandører om de ikke får ringt nødnumrene 110, 112 eller 113.

- Sivilforsvaret, som er en del av DSB, er også i dialog med berørte kommuner for å kartlegge samlet behov for bistand. Så langt er ingen mannskaper i Sivilforsvaret i innsats, men de har i formiddag plassert ut to strømaggregater i beredskap - ett i Fekjær i Valdres og ett i Etnedal, sier direktøren

Nå plasserer DSB ut én flyttbar basestasjon for nødnett i Valdres. Dette for å gi bedre sambandsdekning, blant annet langs E16 og fylkesvei 33

Voldomst uvær i sørøst-Norge - politiet ber folk holde seg hjemme. Reporter: Ivan Larsson. Video: Martin Ellingsen. Vis mer

Store ødeleggelser

Ifølge Gjensidige har vinden ført til skader for flere titalls millioner kroner i Sør-Norge.

- Det er bygningsskader på tak, vinduer og dører, samt takstein som løsner og gjør ødeleggelser, som er det mest vanlige, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til NTB.

Lørdag fikk Gjensidige inn over 100 skademeldinger, og ifølge selskapets beregninger er det snakk om skader for flere titalls millioner kroner.

Rysstad sier til nyhetsbyrået at også biler og båter vanligvis blir påført skader ved slike hendelser. Han venter at antall skademeldinger vil øke ut over i helga og neste uke.

Uværet som herjet i Sør-Norge fredag kveld førte blant annet til at trær ble blåst over ende og strømledninger og kabler ble ødelagt. Tusenvis var dermed uten strøm.

Dagbladet skrev lørdag kveld om trærne som nesten ødela det historiske huset Sandbekkestua i Rælingen kommune - hvor 3-4 trær falt rett ved bygningen der Rælingen kunstforeningen holder til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer