Voldsomt uvær:

Nødnettet fortsatt nede flere steder

Kraftig uvær førte til at trær blåste over ende og rev ned både strømledninger og andre kabler. Lørdag har flere kommuner satt krisestab.

UVÆR: Voldomst uvær i sørøst-Norge - politiet ber folk holde seg hjemme. Reporter: Ivan Larsson. Video: Martin Ellingsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uværet herjet på Sør- og Østlandet fredag kveld, og førte til at trær ble blåst over ende, noe som rammet strømledninger og kabler. Tusenvis var dermed uten strøm.

I deler av Innlandet har strømmen fortsatt ikke kommet tilbake. Ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land opplyste lørdag morgen til Dagbladet at kommunen sitter i krisemøte.

Mye skade

STERK VIND: Beito-sprinten ble avlyst på grunn av sterk vind. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Temaet på møtet er bortfall av strøm og mobilnett. Det er såpass mye skade på linjene med stolpeknekk og skog som har lagt seg over linjene. Det vil ta litt tid å fikse, sier han, og legger til.

- Nå er alt disponibelt mannskap fra Etna nett ute, så det er håp om at det meste skal være oppe og gå i løpet av dagen, sier Dokken.

Også nødnettet er fortsatt rammet av de omfattende strømbruddene i Sør-Norge.

- Lørdag formiddag er rundt 90 av 2085 basestasjoner i Nødnett berørt. Berørte områder er blant annet vest i telemarksregionen, Valdres og deler av Hallingdal og Gudbrandsdalen, sier avdelingsdirektør Sigurd Heier i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Videre opplyser han at Nødnett er forventet å komme gradvis tilbake når strømmen gjenopprettes.

- DSB følger fortsatt situasjonen tett, sier Heier.

2700 rammet

Ordfører Dokken forteller at mange av innbyggerne i Nordre Land har vært mange timer uten strøm - og at 2700 fortsatt er rammet lørdag. Han opplyser at flere av kommunene i Valdres sliter med liknende problemer, og at det «jobbes på spreng».

- Nå ble strømmen borte ved 15-tiden i går, og det begynner å bli mange timer nå. Vi må prise oss lykkelige for at det er en mild novemberdag og ikke minus femten grader. Det gjør det noe enklere. Men det viser hvor sårbar man er uten strøm, sier han.

Også så godt som hele Etnedal kommune er mørklagt etter uværets herjinger, skriver Oppland Arbeiderblad. I Sør-Aurdal er det også opprettet krisestab.

Toglinjer innstilt

Uværet har også ført til at flere toglinjer er innstilt på Østlandet. Blant annet er Bergensbanen stengt mellom Ål kommune og Hønefoss. Bane NOR jobber med å rette feilen, men vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta. Samtidig jobber Vy med å sikre alternativ transport, skriver NRK.

Gjøvikbanen er stengt mellom Grua og Gjøvik på grunn av vanskelige værforhold. Reisende må derfor regne med forsinkelser og innstillinger, opplyser Vy.

Det er også forsinkelser i togtrafikken etter at et tog lørdag morgen sperret det ene sporet mellom Oslo S og Nationaltheatret. Bane NOR skriver at strekningen mellom Roa og Hønefoss også er stengt grunnet strømfeil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer