Nødrop fra Kabul

KABUL (Dagbladet): Denne barnehjemsjenta får mat gjennom et FN-prosjekt. 1. april kan det være slutt: verdenssamfunnet er i ferd med å svikte det afghanske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens Matvareprogram WFP sender nå ut et nødrop fra sitt kontor i Kabul. 1. april begynner et hjelpeprogram som omfatter inntil 9,8 millioner mennesker, nær halvparten av Afghanistans befolkning. Hittil har WFP hjulpet 6,6 millioner afghanere. Programmet vil koste 2,5 milliarder kroner ut året. Hittil er bare fem prosent av beløpet kommet inn.

- Vi er svært bekymret. Vi trenger bidrag fra våre giverland , sier Jennifer Abrahamson, pressetalskvinne i WFP i Kabul, til Dagbladet.

Jenta på bildet bor på Allauddin-barnehjemmet i Kabul. Hun og 550 andre barn på hjemmet får mat gjennom WFP.

- Den humanitære krisen i Afghanistan er ikke over. Det internasjonale samfunnet har vært svært sjenerøst de siste månedene, så vi har nådd de fleste av målene våre. Men fremdeles trenger millioner av mennesker mat og annen nødhjelp, sier Jennifer Abrahamson.

WFP skal også delta i gjenoppbyggingen av Afghanistan.

330000 statsansatte skal få mat som en del av lønna. Prosjektet har nylig begynt i Kabul, der det omfatter 60000 mennesker.

Hundretusenvis av internflyktninger skal vende hjem de neste månedene. WFP vil gi dem hvete de første tre månedene. Uten denne hjelpa, kan de stå overfor en meget vanskelig situasjon.

Lærere og opptil en million skolebarn skal få ett måltid på skolen daglig.

- Brorparten av afghanske barn er analfabeter, særlig jentene. Maten gjør det attraktivt for barna å gå på skolen, og attraktivt for foreldrene å sende dem dit. Alternativet er at barna må jobbe, sier Abrahamson.

Statssekretær Olav Kjørven i Utenriksdepartementet sier:

- Det er mulig WFP føler de har fått for liten respons på sin appell, men det er nok fordi den er rimelig fersk. Våre rapporter viser at det er nok mat i Afghanistan og nabolandene. Problemet er å få den ut til lite tilgjengelige områder. Derfor avventer vi foreløpig å gi mer penger til ny mat, sier Kjørven, som nylig var i Afghanistan:

- Jeg mottok ingen signaler om at det haster med å skaffe ekstra mat.

I MATKØ: Denne lille jenta og 550 andre barn på Allauddin-barnehjemmet i Kabul får mat gjennom Verdens matvareprogram hver eneste dag.