Nødrop fra norsk urbefolkning

Foreningen Skoltene i Norge kommer nå med et nødrop til norske myndigheter om å redde det som hevdes å være «den eldste og minste minoriteten i Norge». Samtidig uttrykker foreningen sterk mistillit til Sametinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skoltebyen i Neiden i Sør-Varanger kommune er i dag det siste kjerneområdet for de norske skoltene. I dag finnes det bare en håndfull skolter, som fortsatt har sin kulturelle integritet i behold, skriver lederen for Skoltene i Norge, Mikit Ivanowitz i et brev 28. februar til daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Brevet, sammen med en forskningsrapport og annet materiale, er sendt også til flere departementer, og til de politiske partienes stortingsgrupper.

Kravet er at skoltene - som også kalles østsamer, og tilhører den gresk-ortodokse religion - må bli anerkjent som en egen folkegruppe. Mikit Ivanowitz sier til NTB at han også har tenkt å henvende seg til den nye statsministeren Jens Stoltenberg.

Statsministerens kontor sendte to dager før regjeringsskiftet et svarbrev der det går fram at Kommunal- og regionaldepartementet har fått i oppdrag å vurdere henvendelsen.

(NTB)