Nødsamtalen til drepte Jonna (26) avspilt i retten: - Kom direkt! Det er innbrudd! Kom nu, nu, nu!

Fredensborg-drapet i retten.

DREPT: Etter drapet ble det lagt ned bilder og blomster ved åstedet i Fredensborgveien der svenske Jonna Rask. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
DREPT: Etter drapet ble det lagt ned bilder og blomster ved åstedet i Fredensborgveien der svenske Jonna Rask. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot de to mennene som er tiltalt for å ha  drept svenske Jonna Rask (26) 30. april i fjor, startet i Oslo tingrett i dag. Ytterligere to menn er tiltalt for medvirkning til ran med døden til følge.

Den hovedtiltalte 29 år gamle svensk-brasilianeren innrømmet i retten i dag delvis straffskyld. Den 21 år gamle norske mannen som påtalemyndigheten mener hadde mulighet til å gripe inn og stoppe drapet nekter straffskyld. Alle de fire tiltalte erkjenner delvis straffskyld for grovt ran.

Mennen var utstyrt med øks, brekkjern og kniv, og en av de tiltalte har tidligere forklart at de skulle «hente penger» i leiligheten. De fikk med seg 600 kr og en Playstation. 

- Kom direkt, nu, nu, nu! Aktor Inga Bejer Engh spilte i retten i dag av to nødsamtaler: Én svært kort fra Jonna Rask selv, og én lenger fra en livredd og sjokkert nabo. Den første samtalen kom inn fra Rask omtrent kl. 01.20. Først er det i store trekk bare mulig å høre bråk. En kan så høre Rask si:

- Fredensborgveien 14. Kom direkt, nu, nu, nu!

Det er et voldsomt støy i bakgrunnen, og samtalen settes over fra Oslo-politiets sentralbord til operasjonssentralen, som presenterer seg med «politiets nødtelefon»:

- Kom direkt! Det er innbrudd! Fredensborgveien 14, det er innbrudd!

Politiets operatør forsøker å spørre hvilken oppgang og etasje det er. Den 26 år gamle jenta klarer ikke å svare ordentlig. Gjerningsmennene er inne i leiligheten. Hun roper:

- Stikk! 

Hun skriker, det er bråk fra flere andre, før samtalen brytes.

- Det er et voldsomt bråk her Aktor Engh spilte også av en samtale fra en mann som bodde i leiligheten under kollektivet som ble ranet. Han ringte inn et minutt etter Rask, ca kl. 01.21.

- Kom til Fredensborgveien 14 med en gang, det er voldsomt bråk her, sier han, før han settes over til operasjonssentralen.

- Dere må komme til fort som faen. (...) Inne i leiligheten over oss. Det har vært innbrudd der tidligere. Det er skikkelig bråk, sier han, og gjentar adressen, forteller at det er i tredje etasje og beskriver det som skjer:

- Dunking, hamring, skrik. Folk skriker: «Skjønner du, skjønner du?».

- Jeg er skikkelig redd for hva som skjer der oppe, sier han. 

I RETTEN I DAG: En av forsvareren, Vibeke Hein Bæra, og statsadvokat Inga Bejer Engh.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I RETTEN I DAG: En av forsvareren, Vibeke Hein Bæra, og statsadvokat Inga Bejer Engh. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er en gutt som banker en jente skikkelig. Nå løper de ned trappa. De løper ut! De hadde på seg hetter. Nå løper de ut. De kommer seg unna hvis dere ikke kommer snart, sier mannen. 

Politiets operatør forklarer at de er rett utenfor. Mannen forsøker å fortelle hvilken vei mennene løp. Så ser han en svensk mann, Rasks kjæreste som ble knivstukket og livstruende skadet, men som overlevde. Han sier mannen blør kraftig, og går selv inn i leiligheten.

- Jeg prøver å finne en jente i leiligheten. Det er blod overalt, sier han, før han finner Rask.

- Hun er helt bevisstløs. Det er blod overalt, sier han.

Politiet forsøker å be ham legge press på hvis han klarer å se hvor jenta blør, og spør om han kan førstehjelp. I mellomtiden har det kommet inn en kvinnes, som forsøker å gi førstehjelp. Politiet ber henne ringe 113, før de klarer å sette mannen over til nødrommet. Samtalen brytes i det politiet selv kommer inn i leiligheten. Rask var da livløs. Aktor Inga Bejer Engh opplyste i sitt innledningsforedrag i retten i dag at Rask døde i leiligheten etter at hun ble knivstukket flere ganger i overkroppen, blant annet i hjertet.

Engh mener opptakene gir retten et inntrykk av hvordan Rask opplevde det da mennene tok seg inn, og hva som skjedde i kollektivleiligheten.

- Det er et godt bevis som direkte forteller hvordan hennes opplevelse av at de brøt seg inn var, sier Engh til Dagbladet.

En venninne har beskrevet Rask slik for Dagbladet tidligere:

DREPT: Venner av Jonna Rask (25) samlet seg i Margaretakyrkjan i dagene etter drapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DREPT: Venner av Jonna Rask (25) samlet seg i Margaretakyrkjan i dagene etter drapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun var en flott person. Livsglad og veldig smart. Alle i vennegjengen er i sjokk. Hun var en veldig menneskeglad, åpen og lite redd person.

Har møtt Rask tidligere Den drapssiktede mannen som har innrømmet delvis skyld for drapet vokste opp i en forstad til Göteborg. Han skal ha vært kriminell siden tidlig i 20-åra, og er dømt for grove overgrep mot kvinner, tyveri, ran og frihetsberøvelse i Sverige. Mannen skal ha vært en perifer bekjent av Rask fra tidligere, og skal ha møtt Rask noen ganger tidligere.

Flere av de tiltalte har forklart at de skulle «hente penger» i leiligheten. De fire mennene var utstyrte med øks, brekkjern og kniv. Tre av dem tok seg inn i leiligheten, mens den siste stod utenfor. En av de avhørte har forklart at det skulle gjennomføres et innbrudd hos den drepte, og at de skulle holde dem som var i leiligheten «i sjakk».

Påtalemyndigheten mener Rask ble drept for at mennene skulle komme unna ranet uten å bli tatt. Den hovedtiltalte nekter for at dette var motivet.

De to drapstiltalte mennene er også tiltalt for et innbrudd i samme leilighet 14. dager tidligere. De spurte de en annen svensk jente «hvor narkotikaen var», før de stjal et mindre pengebeløp, en bærbar PC, en playstation og en kniv.

Den svenske hovedmannen er også tiltalt for å ha truet to fengselsbetjenter.

FAKKELTOG: Rasks venner arrangerte et Fakkeltog noen dager etter drapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAKKELTOG: Rasks venner arrangerte et Fakkeltog noen dager etter drapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer