Nødsekken står klar hjemme i tilfelle atomkrise

Tom Motoyoshi Kalland (33) og Thomas Mjøvik (33) fra Asker velger å bli i Tokyo selv om atomfaren henger over dem.

BLIR I BYEN: Thomas Mjøvik (33) og Tom Motoyoshi Kalland (33) fra Asker velger å bli i Tpkyo, men drar hvis situasjonen forverres. Her sammen med vennene til Tom, Pura-san og Seka Fukuzaki på stampuben «Place» i går kveld. Foto: Yngve Johan Larsen
BLIR I BYEN: Thomas Mjøvik (33) og Tom Motoyoshi Kalland (33) fra Asker velger å bli i Tpkyo, men drar hvis situasjonen forverres. Her sammen med vennene til Tom, Pura-san og Seka Fukuzaki på stampuben «Place» i går kveld. Foto: Yngve Johan LarsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet): Ifølge Den norske ambassaden i Tokyo, er det 350 registrerte nordmenn i Japan, fleste er bosatt i Tokyo-området.

Mange av disse har nå reist fra byen, enten helt hjem til Norge, eller vestover i Japan mot Kyoto og Osaka, byer som ligger langt unna kriserammede Fukushima. Tom Motoyoshi Kalland (33) og Thomas Mjøvik (33), begge fra Asker, velger å bli.

De to kameratene har bodd i Japan i mange år, og har etter hvert blitt naboer. i Takadanobaba, et trivelig område noen minutter med tog fra trafikknutepunktet Shinjuku. I går kveld var de på stambaren Place med venner og diskuterte utviklinga i Japan.

- For meg føles det ikke riktig å reise fra Tokyo nå. Det er her jeg bor, her jeg har venner og naboer, og jeg har ikke lyst til å forlate dem i en så vanskelig situasjon. Dessuten har jeg en jobb å skjøtte, sier Tom, som jobber i et stort, japansk firma.

Thomas har fått klarsignal fra arbeidsgiveren til å reise om han ønsker det.

 - Selv med strålingsfaren hengende over oss, føler jeg meg tryggere i Tokyo enn i Oslo, så jeg ser ingen grunn til å reise hjem akkurat nå. Enn så lenge. Om situasjonen skulle bli virkelig alvorlig, er det klart jeg stikker, sier han.

Hodelykt på byen Selv om de er optimistiske på Tokyos vegne, er begge de to nordmennene godt forberedte på nye kriser.

Thomas har med seg hodelykt og ansiktsmaske når han drar ut, og hjemme har han pakket en nødsekk med toalettsaker, klesskift, litt mat, pass, sovepose og presenning. Han har også tatt seg en tur med sykkelen for å finne korteste vei til ambassaden i tilfelle en evakuering derfra.

Tom er mer bekymret for et nytt, større jordskjelv, og trengsel og panikk under en eventuell evakuering, enn han er for strålingsfaren.

ATOMFARE: Dersom situasjonen endrer seg i Fukushima og begynner å true den japanske hovedstaden, kommer nordmennene til å reise. Foto: AFP/TEPCO via JIJI PRESS/SCANPIX
ATOMFARE: Dersom situasjonen endrer seg i Fukushima og begynner å true den japanske hovedstaden, kommer nordmennene til å reise. Foto: AFP/TEPCO via JIJI PRESS/SCANPIX Vis mer

Flere utenlandske bedrifter i Tokyo har redusert eller stoppet virksomheten og sendt de ansatte hjem, mens mange studenter og ansatte i japanske firmaer drar av gårde på eget initiativ. Tom mener det bærer preg av massehysteri.

- Det overrasker meg at det er så mange som stikker, og at det er så mange av mine utenlandske venner som lurer på hvorfor jeg ikke gjør det. På mange måter virker det som japanerne takler situasjonen bedre, sier Tom.

Mer avslappende Han har flyttet kontoret hjem fordi det er mindre å gjøre på jobben om dagen.

- På sett og vis er hverdagen i Tokyo mer avslappende enn ellers, ikke så energisk. Det er mindre mennesker i gatene, folk passer mer på hverandre og strømsparingen gjør at man ikke blir bombardert av lys og lyd til alle døgnets tider. Etter noen dager med nærmest tomme hyller i matbutikkene ser det dessuten ut til at den verste hamstringen har gitt seg, forteller Thomas.

Filmstudenten Sera Fukuzaki (21) sier til Dagbladet at hun har forståelse for at mange utenlandske statsborgere velger å reise hjem.

- Mange utlendinger bor i Japan bare for en periode i livet, så det er lettere for dem å reise sin vei. Vi japanere kan ikke bare reise fra familie, hus og kjæledyr - og dessuten må vi ta vare på landet. Hvis jeg ikke hadde vært født her, ville jeg sikkert reist hjem.

MINDRE ENERGISK: Nordmennene beskriver Tokyo som mindre befolket. mindre energisk nå under strømbesparelsen i byen. Foto: REUTERS/Michael Caronna/SCANPIX
MINDRE ENERGISK: Nordmennene beskriver Tokyo som mindre befolket. mindre energisk nå under strømbesparelsen i byen. Foto: REUTERS/Michael Caronna/SCANPIX Vis mer