Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødsignalene stanset etter en time

Hovedredningssentralen mottok nødpeilersignal fra Berserk klokka 05.22 i går. Slike signaler skal normalt sendes i minst 48 timer.

Jarle Andhøy på båten Berserk. Fra Tv-serien Berserk gjennom Nordvestpassasjen. Foto: Wildvikings.com/NRK
Jarle Andhøy på båten Berserk. Fra Tv-serien Berserk gjennom Nordvestpassasjen. Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seilbåten «Berserk», kjent fra flere TV-serier, ble meldt savnet etter at Hovedredningssentralen Nord-Norge mottok nødpeilersignal fra båten klokka 0522 i går morges. Signalene kom fra Rossbukta, som ligger 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis.

Berserk hadde en EPIRB friflyt nødpeilesender montert fast på båten. Denne sender nødsignaler gjennom Cospas-Sarsat, som er et internasjonal satellittbasert søk og redning (SAR) system for nødvarslingsgjenkjenning og informasjonsdeling.

- Denne utløses automatisk når båten går et par meter under vann, og sender da ut nødsignal. Den kan også utløses på en manuell måte. Da presser man inn en knapp på nødpeilesenderen. Vi fikk signaler fra denne første gang klokka 0522, og den sendte melding i cirka en time, sier pressemedarbeider Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.

48 timer Det har ikke blitt mottatt nødsignaler etter dette. En nødpeilesender skal ha en batterikapasitet på minimum 48 timer, og den pleier ifølge Hovedredningssentralen å sende ut nødsignaler i minst tre-fire dager.

- Det kan være flere årsaker til at den ikke har sendt signaler, med det vil jeg ikke spekulere i, sier Mortensen.

Marineskipet «Wellington» var i kontakt med seilbåten på mandag, og anbefalte dem da å søke ly i Horse Shoe Bay på grunn av værforholdene. Horse Shoe Bay ligger om lag 10 nautiske mil fra der nødpeilersignalene ble sendt.

«Wellington» forsøkte i går å søke i området der signalene kom fra, men så seg nødt til å returnere til New Zealand grunnet drivstoffmangel.

- Kraftig snøstorm Antihvalfangst-skuta «Steve Irwin» og «Professeor Komov» er på vei til Rossbukta for å søke i området. Det er tøffe værforhold i området.

- De er temmelig ille. Det blåser kraftig snøstorm, vinden er på 60 knop, og det er is i sjøen. Bølgene er så kraftige at vi ikke kan stå oppreist og temperaturen er på minus 45 grader, sier kaptein Paul Watson til Dagbladet.

«Steve Irwin» er forventet å være framme i rundt 20-21-tida norsk tid. Men trolig vil de ikke være i stand til å begynne søket umiddelbart.

- Skipene nærmer seg sakte, men de er i rute, og er forventet å være framme om cirka 3-4 timer. De vil ikke være i stand til å starte søket umiddelbart ved ankomst på grunn av værforholdene, sier talsperson Nick Churchhouse ved  Maritime New Zealand, som koordinerer søket, til Dagbladet rett før klokka 17.30.

De har verken mottatt meldinger fra båten eller vært i kontakt med noen av mannskapet.  

- To gikk i land To av mannskapsmedlemmene på Berserk gikk trolig i land på fastlandet minst ett døgn før nødpeileren ble utløst.

Dette er trolig kaptein Jarle Andhøy og den 18 år gamle Samuel Massie fra Bergen som er med på ekspedisjonen. De to skulle ta seg innover det antarktiske kontinentet med kjøretøyer.

Regissør Anders Sæther jobbet sammen med Berserks kaptein Jarle Andhøy i NRK-serien «Sjøsprøyt». Han pratet selv med Andhøy kort tid før nødmeldingen kom.

- De skulle ta seg til polpunktet ved hjelp av motoriserte kjøretøyer. Man har ikke fått kontakt med de to personene som skal være på land, og som skulle ha med seg en satelittelefon, sier Mortensen.

KAN HA GÅTT I LAND:  Den 18 år gamle Samuel Massie (t.v.) og Jarle Andhøy har trolig gått i land minst ett døgn før nødpeilersignalet ble sendt. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KAN HA GÅTT I LAND: Den 18 år gamle Samuel Massie (t.v.) og Jarle Andhøy har trolig gått i land minst ett døgn før nødpeilersignalet ble sendt. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling