Nødsignalet fra «Berserk» ble utløst manuelt

Chilenske marineeksperter tør ikke spekulere hvorfor. - Farlig farvann.

 KAN IKKE FORKLARE:  Den chilenske marinen har fått bekreftet av kolleger på New Zealand at nødsignalet fra «Berserk» ble utløst manuelt. De tør ikke legge fram noen teori om hvorfor. FOTO: WILDVIKINGS.COM.
KAN IKKE FORKLARE: Den chilenske marinen har fått bekreftet av kolleger på New Zealand at nødsignalet fra «Berserk» ble utløst manuelt. De tør ikke legge fram noen teori om hvorfor. FOTO: WILDVIKINGS.COM.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUNTA ARENAS, CHILE (Dagbladet): Det første nødsignalet fra «Berserk» tirsdag, ble utløst manuelt. Siden har det ikke vært noen spor.

Det har Norman Ahumada og hans kollega Víctor Romero Hernandez, som er øverstkommanderende for maritime operasjoner ved den maritime redningssentralen i Punta Arenas i Chile, fått bekreftet i dag av redningsledelsen på New Zealand.

Punta Arenas er verdens sørligste by.

To funnet - tre savnet I natt meldte Jarle Andhøy og Samuel Massie seg fra isen.  Her kan du  høre Andhøy fortelle hvordan de to har hatt det og hva han tror har skjedd med de tre savnede kameratene ombord.

I telefonintervjuet med NRK Nitimen antyder «Berserk»-sjefen at det kan ha vært en teknisk eller elektronisk som har utløst nødsignalet.

Den teorien fjerner nå redningsekspertene.

Ikke bedt om hjelp - Den norske båten forsvant utenfor vår jurisdiksjon, og new zealandske myndigheter har så langt ikke bedt oss om bistand. Dersom de gjør det, kan den chilenske marinen stille både skip og høyteknologi til rådighet, sier Norman Ahumada til Dagbladet.

Han legger til at området der «Berserk» forsvant, er farlig farvann.

Knutepunkt til Sydpolen Den chilenske byen Punta Arenas ligger helt på sydspisssen av det søramerikanske kontintentet. Havnebyen er knutepunkt for både båter og charterfly på vei til Antarktis.

Ifølge sersjant Víctor Flores Saavedra ved tredje marinekommando i Punta Arenas, er det ikke uvanlig at den chilenske marinen blir bedt om å bistå i slike saker. Det hadde ikke skjedd fram til tidlig kveld norsk tid.

- Veldig vanskelig område - Det er et veldig vanskelig område å drive leteaksjoner i på grunn av de tøffe værforholdene. Været var veldig dårlig med vind opp i 80 knop da nødsignalet gikk 18 nautiske mil nord for Scott-basen. Det første nødsignalet tirsdag 22. februar ble utløst manuelt, sier han.

Hovedredningssentralen i New Zealandas hovedstad Wellington jobber nå med å finne den nøyaktige posisjonen der nødsignalet ble sendt.

De to skipene «Professor Kromov» og «Steve Irwin» søker i McMurdo-stredet og et helikopter fra  Sea Shepherd-båten «Steve Irwin» søker langs kysten av Rossøya og helt sør til Mc Murdo-basen. Men så langt har ingen av søkene gitt resultater, sier Saavedra til Dagbladet.

Tør ikke spekulere Han tør ikke spekulere i hvorfor nødsignalet fra Berserk forsvant etter så kort tid.

- Det er vanskelig å si hva som er årsaken til det, men det behøver ikke være noe mer alvorlig enn at nødpeileutstyret er ødelagt, sier Víctor Flores Saavedra ved redningssentralen i Punta Arenas.

Tre-fire dager ut - Den norske båten forsvant utenfor vår jurisdiksjon, og new zealandske myndigheter har så langt ikke bedt oss om bistand. Dersom de gjør det, kan den chilenske marinen stille både skip og høyteknologi til rådighet, sier Víctor Flores Saavedra til Dagbladet.

- Men vi må alltid foreta en avveining fordi det vil ta tre-fire dager for oss å nå fram til området der «Berserk» forsvant, legger han til.

Derfor er det ofte bedre å be skip som allerede befinner seg i området, om å gå til stedet der nødsignalet gikk. Derfor er  «Steve Irwin» og «Professor Kromov» tidlig involvert. De var allerede i området.

Ifølge Víctor Flores Saavedra er det ikke uvanlig at den chilenske marinen blir bedt om å bistå i slike saker.