Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødskrik fra Hvalstad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet i Asker har varslet at situasjonen på Hvalstad transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere er kritisk. Hele 130 asylbarn fra 15 til 18 år er stuet sammen i den rødmalte brakkebyen utenfor Oslo. Mottaket er overfylt og underbemannet. Om kvelden skal seks miljøarbeidere ta seg av 130 barn. Asylbarna har flyktet fra de verste konfliktområdene i verden. Mange er traumatisert, noen er utsatt for menneskehandel, mange har gjeld til menneskesmuglere. Bekymringsmeldingene tikker inn til barnevernet i Asker raskere enn det er mulig å følge opp.

På Hvalstad brytes barnevernloven og FNs barnekonvensjon hver eneste dag. Det skjer fordi enslige mindreårige asylsøkere behandles som utlendinger, ikke som utsatte barn. Hadde norske barn levd under slike forhold, hadde mottaket blitt stengt på dagen. Advokat Rikke Lassen mener historiens dom over myndighetenes behandling av asylbarna, blir hard. Når hun viser til norske barnehjemsbarn er sammenlikningen god.

Barnevernet i Asker skal ha ros for å ha slått alarm så det merkes. Situasjonen på Hvalstad har vært kritisk lenge. Den har gått fra ille til verre. Barna skulle ha ventet i transittmottak i maksimum to måneder, men blir værende lenge utover den tida Utlendingsdirektoratet (UDI) har fastsatt. Særdeles utsatte barn og ungdommer får minimal oppfølging og kartlegging. I kulissene, utenfor mottaket, venter menneskesmuglere og kriminelle, klare til å utnytte barn uten familie og nettverk. Oppholdet på Hvalstad er også en farlig ventetid.

Det er i alle fall ett år før barnevernet tar over ansvaret for alle asylbarn under 18 år. Når inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen skyver problemet tilbake til barnevernet i Asker, er det ansvarsfraskriving. Hanssen må nå lytte til fagfolkene og ta innover seg at situasjonen er forverret og må løses snarest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media