Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nødvendig å få kontroll på Europas yttergrenser

- Men stengte grenser mellom Schengen-land må være midlertidig, sier Carl Bildt.

EU I STORM: Tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, brukte bildet av et skip på et stormfullt hav da han på et seminar i Høyre-regi i dag beskrev EUs utfordringer i dag. EU må i år få orden på Schengen-samarbeide og redefinere Dublin-avtalen for å håndtere flyktningkrisa. Bildt mener det er nødvendig å få samarbeidet til å fungere. - Ingen land kan løse utfordringene med Russland og flyktningkrisa alene, sier Bildt. Foto: Sören Andersson / NTB scanpix
EU I STORM: Tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, brukte bildet av et skip på et stormfullt hav da han på et seminar i Høyre-regi i dag beskrev EUs utfordringer i dag. EU må i år få orden på Schengen-samarbeide og redefinere Dublin-avtalen for å håndtere flyktningkrisa. Bildt mener det er nødvendig å få samarbeidet til å fungere. - Ingen land kan løse utfordringene med Russland og flyktningkrisa alene, sier Bildt. Foto: Sören Andersson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en fallitterklæring for EU at land etter land stenger grenser. Men det er nødvendig i en kort periode for å få kontroll med migrasjonsbølgen.

Det sier Sveriges tidligere statsminister, utenriksminister og leder for Moderaterna, Carl Bildt til Dagbladet.

Bildt, som har vært en politiker på den europeiske arena i mange år, deltok på et Høyre-seminar om Europa i Oslo i dag.

EU i storm Bildt gikk gjennom forhold som har gjort verden farligere, og beskrev et Europa med mange store utfordringer med et uforutsigbart Russland, terrortrusler, migrasjonskrise og et EU i storm.

- EU er som et skip på et storfullt hav. Nå gjelder det å holde kursen, og besetningen må sitte på dekk og fortsette å jobbe. Ingen land klarer å løse de store utfordringene med Russland og flyktningkrisa alene, sa Bildt.

Midlertidig grensekontroll På spørsmål om det ikke er en fallitterklæring for EU-prosjektet og Schengen-avtalen at land etter land nå innfører grensekontroll, svarer Bildt:

- Jo, det er det. Men det er heller ikke nytt at man må treffe midlertidige tiltak i krisesituasjoner. Det må absolutt være snakk om midlertidige tiltak. Jeg håper man kan avskaffe grensekontrollene så snart som mulig, sier Bildt.

En undersøkelse viser at flyktningkrisa er den saken EU-borgere nå mener det er viktigst å løse.

- Hvordan kan EU finne en løsning på flyktningkrisa?

- Vi må få en bedre kontroll på yttergrensene. Der spiller samarbeidet med Tyrkia en viktig rolle. EU skal ha et nytt toppmøte med Tyrkia i februar. Og så blir det et dominerende spørsmål dette året hvordan EU-samarbeidet skal tilpasses en ny situasjon. Vi må forsterke yttergrensene og redefinere Dublin-avtalen, sier Bildt.

Dublin-avtalen sier at mennesker på flukt skal søke asyl i det første landet de kommer til. Hvis de reiser videre, kan det nye landet sende asylsøkeren tilbake til det første landet. Bildt mener det er mulig å få til en ny Dublin-avtale som vil fungere.

- Det er klart det er mulig, men det krever at alle de 28 medlemslandene.

Schengen under press - Hva med Schengen-samarbeidet, har det brutt sammen?

- Nei, men det er under press. Samtidig er det stor politisk vilje i Europa til å bevare Schengen-samarbeidet og den frie bevegelsen mellom landene. Så jeg tror det vil overleve. Men vi er i en krevende fase nå, sier Bildt.

Han sier det EU og de andre institusjonene som det europeiske samarbeidet bygger på, som kan hjelpe Europa gjennom utfordringene.

Går Storbritannia ut? Samtidig står EU i fare for å svekkes dersom Storbritannia velger å gå ut. Bildt tror likevel det er mest sannsynlig at det blir en avtale mellom EU og Storbritannia. En annen utfordring er at ikke alle EU-medlemmene, for eksempel land i Øst-Europa, øst viser vilje til å ta imot flyktninger.

- De har en litt annen tradisjon, så det handler dels om tilpasning. De er kanskje der vi var for en del år tilbake. Men de må på plass for at dette skal fungere. Det må være en prosess for alle medlemslandene blir enige om hvordan vi skal løse problemene. De nye medlemslandene innser at de må bidra for de er avhengige av hjelp i andre sammenhenger, sier Bildt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media