Politivold i USA:

«Nødvendig å skyte ham i hodet». Så kom videoen

Nå settes politiets forklaring i tvil.

SKUTT: En 16 år gammel gutt ble skutt av politiet i Fresno i California da han prøvde å rømme. Nå vekker videoen sterke reaksjoner. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I videoen øverst i saken kan man med egne øyne vitne hva som skjedde de siste sekundene før 16 år gamle Isiah Murrietta-Goldin ble skutt i bakhodet av en politibetjent i Fresno, California.

Vi advarer mot sterke inntrykk.

The Washington Post har lagd en oversikt over antall amerikanske innbyggere som årlig blir skutt og drept av politiet, både med og uten loven på deres side.

Så langt i år er tallet 717, mens det for 2018 var det 992.

Den samme avisa har skrevet opp drapet på 16-åringen, som skjedde i april i 2017. Saken har denne uka fått nytt liv etter at en video fra hendelsen har kommet fram i lyset. Den setter nemlig spørsmålstegn ved politiets forklaring rundt hva som egentlig skjedde.

Rømte fra politiet

Det hele startet da politiet jaktet på Murrietta-Goldings eldre bror, i forbindelse med en skyteepisode dagen før. Skyteepisoden endte i en trafikkulykke og et dødsfall, som 16-åringens mindreårige bror ble funnet skyldig for.

I sin jakt etter broren stopper politiet bilen med 16 år gamle Isiah i. Dette skulle snart ende i et tragisk dødsfall.

Etter å ha fulgt politiets ordre om å gå ut av bilen, stikker Isiah løpende fra politiet. Han rister av seg to politibetjenter etter å ha hoppet over et høyt metallgjerde, men ser ikke hva som er i ferd med å skje bak ham.

Den ene politibetjenten stiller seg i posisjon, og sikter med våpenet.

Isiah rekker å løpe åtte skritt før han blir skutt i bakhodet.

Tre dager seinere døde han av skadene.

POLITIDRAP: Politiet rykket ut til et hotell da de ble varslet om at noen pekte et våpen ut av vinduet. Konfrontasjonen er aggresiv, og ender med at Daniel Shaver blir skutt. Arizona, USA. Vis mer

Ikke bevæpnet

Daværende politisjef for Fresno-politiet, Jerry Dyer, forsvarte politibetjentens handlinger med at han fryktet at han ville bli skutt av 16-åringen da han «tok seg til bukselinningen gjentatte ganger», melder lokalavisa Fresno Bee.

I videoen ser man hvordan gutten drar opp buksene sine, som tilsynelatende er i ferd med å falle av.

Gutten var ikke bevæpnet.

Isaiahs foreldre har rettet et søksmål mot både byen og Fresno-politiet. I søksmålet hevder de at det er blitt utøvd ulovlig tvang, overgrep, legemsbeskadigelse og forsømmelse.

- Et bilde sier tusen ord, og denne videoen sier en million ord, ytret Stuart Chandler, advokaten til guttens far til The Washington Post.

- Det er helt klart at det ikke var berettiget å skyte. Han løp mens han holdt buksene sine oppe. Han var ikke en trussel for noen.

VEKKER OPPSIKT: Denne videoen er fra juli i fjor, og viser en politibetjent under en trafikkontroll i Georgia. Passasjeren i bilen tør ikke å bevege på hendene sine da politibetjenten ber henne om å hente mobiltelefonen sin. Hun forklarer at hun har sett «altfor mange politivideoer» hvor folk blir skutt av politiet. Det politibetjenten så svarer vekker stor oppsikt, og politistasjonen har nå tenkt å sparke betjenten. Videoen ble frigitt 30. august i år. Video: Cobb County Police Department / CNN Vis mer

Nåværende politisjef har ikke villet uttale seg «spesifikt» om videoen, skriver The Washington Post.

Skyteepisoden skjedde 16. april i 2017, et knapt halvår etter at Fresno-politiet inngikk et forlik på 2,2 millioner dollar etter en liknende episode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer