- Nødvendig å svelge kameler

I går måtte Høyre svelge en kamel og utsette forslaget om midlertidige ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var nødvendig å svelge den kamelen for å komme videre med budsjettarbeidet, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner etter at regjeringen i går ga seg for press fra Arbeiderpartiet og la til side det kontroversielle forslaget om midlertidige ansettelser.

Dermed blir det budsjettforhandlinger mellom regjeringen og Ap i dag. Men prisen for regjeringen var høy. For Høyre ofret i går kveld ikke bare hjertesaken om midlertidig ansettelse.

Regjeringen vingeklippet i virkeligheten også den ansvarlige statsråd, arbeidsminister og en fra før av skadeskutt Victor Norman.

Ap hadde før budsjettforhandlingene startet i går kveld satt som ufravikelig betingelse at forslaget om midlertidig ansettelse måtte ut av budsjettet. Forslaget åpner for at bedrifter skal kunne ansette folk midlertidig, med et dårligere oppsigelsesvern enn det som er normalt i Norge,

- Det er positivt at de til slutt skjønte at vi mente alvor, sier Ap{rsquo}s finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg.

- Vi er egentlig veldig moderate når vi krever at regjeringen går tilbake til normal behandling av denne saken. Vi hjelper de i regjeringen som er uenige med Victor Norman når vi fremmer dette kravet, sa Jens Stoltenberg før forhandlingsgjennombruddet seint i går kveld. Han sier at Ap ikke vil insistere på at det må flyttes 10,5 milliarder for at forlik skal oppnås:

- Men vi må få betydelige endringer. Det må koste hvis Ap skal støtte regjeringens budsjett.

Ap vil finansiere sin satsing ved økte skatter og avgifter (4,2 milliarder kroner), andre inntekter (1 milliard) og kutt og effektivisering (5,2 milliarder). Et kuttforslag som Ap vet er dødfødt, er at kontantstøtten fjernes fra 1.1.2004.

Stoltenberg avviser at Ap legger opp til en massiv skatteskjerpelse og sier at partiet ikke har noen prestisje knyttet til inndekningen:

- Men regjeringen må ta sin del av ansvaret ved at de overser at Frp er regjeringens grunnlag.

HJERTESAK PÅ IS: Høyre og partiets finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, måtte i går gi etter for presset fra Arbeiderpartiet og legge forslaget om midlertidige ansettelser på is.