Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødvendig forskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Denne uka vedtok EU å bevilge midler til stamcelleforskning, etter intens debatt. Det så lenge ut til at katolske land anført av Tyskland og Polen skulle klare å sperre for vedtaket, noe som ville blokkert godkjennelsen av unionens forskningsbudsjett. Det er gledelig at EU på dette viset samler seg om et annet syn på forskning enn det den amerikanske presidenten gjorde i forrige uke, da han for første gang valgte å bruke sin vetorett for å sette en stopper for finansiering av stamcelleforskning.

• Debatten i USA toppet seg da en talsmann for George W. Bush kunne fortelle at presidenten likestiller forskning på stamceller fra embryoer med drap . Kommentaren ble seinere trukket tilbake, men dette er likevel en sannhet for mange. Tanken om at livet starter idet et egg blir befruktet er i sentrum for Vatikanets energiske kamp for å styrke kristendommens rolle i verden. Den som er mot denne typen forskning er i henhold til denne retorikken for livet, i motsetning til dem som vil liberalisere forskningen, som altså er mot livet.

• Så enkelt kan det sies, men det er ingen god idé å gjøre det, hvis vi ikke skal sette oss ned og bli enige om at vitenskapens framskritt har kommet langt nok som det er. Menneskelig framskritt dreier seg nettopp om kampen for livet. I dette tilfellet handler det blant annet om å bruke forskning på overflødige befruktede egg for å gi livet tilbake til mennesker med alvorlige arvelige sykdommer. Forskning på befruktede egg reiser vanskelige etiske problemstillinger - som ikke kan løses ved å henvise til kirkens skrifter eller kirkelige autoriteters syn på når livet begynner.

• Høringsfristen for regjeringens forslag til endring av bioteknologiloven her i landet har nylig utløpt. Vi ser fram til at Stortinget vedtar endringer som sørger for en oppmykning av en av Europas strengeste bioteknologilover, slik at også norske forskere skal kunne bidra til å vinne ny kunnskap på dette området.