Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødvendig håndheving

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har intensivert jakten på tjuvfiskere i Svalbard-sonen. I løpet av kort tid har Kystvakta tatt seks båter i arrest. Sist helg ble to spanske trålere oppbrakt etter mistanke om ulovlig fiske etter blåkveite og om dumping av fisk. Det siste ble filmet. Kapteinene på flere av båtene har satt seg til motverge. Vi husker hvordan den russiske tråleren Elektron for en drøy måned siden kidnappet to norske fiskerioppsynsmenn som inspiserte skipet. Skipperen på den spanske tråleren «Garoya Segundo» nektet også først å rette seg etter ordre. Begge deler kan tyde på uvitenhet om, eller undervurdering av, norske myndigheters autoritet og rett til å håndheve regelverket. Desto viktigere er det at Kystvakta slår ned på grov miljøkriminalitet som dette rovfisket er.

Det bør ikke herske noen tvil om at norske myndigheter gjennom sine inspeksjoner driver en ressurs- og miljøforvaltning på vegne av det internasjonale samfunn. Fiskevernsonen rundt Svalbard har eksistert siden 1977. Norske myndigheter har håndhevet reglene og drevet oppsyn i forståelse med andre fiskerinasjoner som gjennom forhandlinger blir enige om de respektive lands kvoter. Det ligger i kortene at ulovlig fiske skal sanksjoneres. Det er det internasjonal enighet om.

Som EU-stat er Spania en del av EUs felles fiskeripolitikk. Den er utformet ut fra en erkjennelse om behovet for en bærekraftig fiskeripolitikk. Den frie konkurransen foregår med andre ord innenfor et miljøpolitisk rammeverk. Ulovlig fiske er brudd på dette rammeverket og setter bestanden i fare. Derfor er det viktig å skille spørsmålet om miljø- og ressursforvaltning fra den uenighet som måtte herske omkring Norges juridiske rettigheter i områdene rundt Svalbard. Det er i alles interesse å slå hardt og konsekvent ned på grov miljøkriminalitet. Det er denne oppgaven norske myndigheter nå skjøtter i disse farvannene. Fiskeriminister Helga Pedersen bør ikke ha vanskeligheter med å bli forstått av spanske myndigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!