Nødvendig klargjøring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går fikk vi en klargjørende beskjed: Torsdag 24. september er statsminister Kjell Magne Bondevik tilbake på jobb. Vi ønsker ham velkommen tilbake, og ser fram til at regjeringens arbeid kan gå videre med ham som sjef. Selv om Anne Enger Lahnstein sikkert har gjort sitt beste som vikar, er det ikke til å komme forbi at denne regjeringen er spesielt sårbar når statsministeren er borte.
  • Dersom avbrekket bare blir disse få septemberukene, vil Bondeviks fravær neppe ha hatt noen betydning verken for regjeringen selv eller for de oppgaver den fortløpende må ta seg av i vårt samfunn. Vi har hele tida vært av den oppfatning at også en statsminister må kunne være syk. Vi skjønner også at det har vært vanskelig å sette noen bestemt grense for hvor lenge et sykefravær kan vare.
  • Med gårsdagens melding har statsministeren imidlertid skaffet seg stor fallhøyde: Dersom Kjell Magne Bondevik ikke er tilbake på den annonserte dato, blir situasjonen såpass spesiell at regjeringen ikke bare må nøye seg med å sende ut en blåkopi av gårsdagens pressemelding. Da kreves en redegjørelse om statsministerens tilstand og en klargøring av hvor langvarig permisjonen kan bli. Usikkerheten vi hittil har svevd i, og som de fleste har godtatt, må det da settes en sluttstrek for. Dette må også omfatte mer enn en orientering til opposisjonen i Stortinget om hvordan regjeringen vurderer situasjonen.
  • Kjell Magne Bondeviks betydning for denne regjeringen kan knapt overvurderes. Det har vi Anne Enger Lahnsteins ord for. Derfor blir et langvarig fravær desto vanskeligere. Men behovet for fast styring er økt i takt med valutakriser og økonomisk urolige tider. Dessuten ble det før Bondeviks sykdom sagt fra regjeringshold at det skulle tas kontakt med opposisjonen før statsbudsjettet ble lagt fram for å klargjøre posisjoner og undersøke muligheten for å hente flertall i Stortinget. Et slik behov er i alle fall ikke blitt mindre når statsministeren er fraværende.