Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nødvendig, men ikke tilstrekkelig

Trass Mladic-pågripelsen er det forsatt lang vei å gå for serbisk EU-medlemskap.

TATT: General Ratko Mladic er tiltalt for omfattende krigsforbrytelser under krigen i Bosnia på 90-tallet. I dag ble han pågrepet av serbisk politi. Foto: AP Photo/Srdjan Ilic/SCANPIX
TATT: General Ratko Mladic er tiltalt for omfattende krigsforbrytelser under krigen i Bosnia på 90-tallet. I dag ble han pågrepet av serbisk politi. Foto: AP Photo/Srdjan Ilic/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serbisk politi pågrep i dag den krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic (69) - «Slakteren fra Srebrenica» - under en omfattende aksjon på et foreløpig hemmelig sted. Mladic har vært på flukt siden 1995.

Det har vært et eksplisitt krav fra EU at Mladic må pågripes og utleveres til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag før Serbia - som er et kandidatland - kan bli medlem av unionen.

- Vi forventer at Ratko Mladic blir utlevert til ICTY uten forsinkelse. Fullt samarbeid med ICTY forblir en forutsetning for Serbias vei mot EU-medlemskap, sier EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton i dag, ifølge Reuters.

Pågripelsen utgjør imidlertid ingen automatisk billett inn i unionen, sier dr. Ulf Sverdrup, professor i statsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, til Dagbladet.

- Pågripelsen er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig skritt i riktig retning for medlemskap, sier Sverdrup.

- Men det vil påskynde prosessen for tettere integrering mellom Serbia og EU, legger han til.

Fortsatt lang vei å gå Veien til et medlemskap er fortsatt svært lang, og «stemningen for å ekspandere EU akkurat nå er ikke særlig stor», forklarer professoren.

- NØDVENDIG: Professor i statsvitenskap, Ulf Sverdrup, sier Mladic-pågripelsen er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig skritt på veien for serbisk EU-medlemskap. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
- NØDVENDIG: Professor i statsvitenskap, Ulf Sverdrup, sier Mladic-pågripelsen er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig skritt på veien for serbisk EU-medlemskap. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Alle kandidatland må tilfredsstille en rekke krav for å bli medlem av Den europeiske unionen, inkludert punkter som et velferdssystem, demokrati, fungerende rettsvesen samt systemer og institusjoner som er i stand til å påta seg forpliktelsene.

Et annet krav for å bli medlem er blant annet at Goran Hadzic - den siste som er ettersøkt av ICTY - også blir pågrepet og utlevert til Haag. Han er fortsatt på frifot.

- EU og Serbia må videre forhandle om betingelsene for medlemskapet, i tillegg til at det serbiske folket må ønske det, for eksempel gjennom en folkeavstemning, sier Sverdrup.

Thorvald Stoltenberg, tidligere fredsmekler under Bosnia-krigen på 90-tallet, sier pågripelsen er svært viktig for landets framtid.

-  Nå vil ikke Mladic lenger være til hinder for et medlemskap i EU, noe Serbia ønsker sterkt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Håper det åpner døra Landets president Boris Tadic adresserte EU-spørsmålet direkte under en pressekonferanse i 13-tiden i dag.

- Jeg er veldig stolt over denne operasjonen og vil takke alle involverte. Det er bra for Serbia at denne siden i vår historie er lukket. Det gir nye muligheter for en bedre framtid for alle land i regionen, og jeg håper at døren inn i EU vil være åpen nå, sier Tadic.

Presidenten sier videre at Mladic vil bli utlevert, men når dette vil skje er ikke klart.

- En utleveringsprosess skal komme i gang, sier Tadic.

8000 slaktet Mladic, som har vært på flukt siden 1995, er tiltalt for svært omfattende krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord, inkludert Srebrenica-massakren hvor over 8000 voksne og barn ble slaktet.

Det har hele tiden vært mistenkt at Mladic skjulte seg i Serbia ved hjelp av sympatisører, men nøyaktig hvor han ble pågrepet er foreløpig ikke kjent. Tadic sier ytterligere detaljer omkring pågripelsen først vil bli offentliggjort etter de pågående etterforskningene.

Før dagens pågripelse ble Mladic sist sett i Beograd i 2006.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media