Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan

- Nødvendig og passende med høye hæler på jobb

Japans arbeidsminister svarer #KuToo-kampanjen.

PROTESTERER: Yumi Ishikawa startet underskriftskampanjen mot høye hæler på jobb. Her under en pressekonferanse i juni. Foto: AFP/ Charly Triballeau
PROTESTERER: Yumi Ishikawa startet underskriftskampanjen mot høye hæler på jobb. Her under en pressekonferanse i juni. Foto: AFP/ Charly Triballeau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 19 000 japanere har underskrevet en kampanje som vil fjerne kravet om at kvinner må bruke høye hæler på jobb. Underskriftskampanjen ble startet av skuespiller og skribent Yumi Ishikawa (32) etter at hun tvitret om å bli pålagt dette tidligere i år, skriver CNN.

I twitter-meldingene brukte Ishikawa emneknaggen #KuToo. Dette er et nikk til den internasjonale #Metoo-kampanjen mot seksuell trakassering, og et ordspill av de japanske ordene Kutso (sko) og Kutsuu (smerte).

- Det handler om kjønnsdiskriminering. Det er holdningen om at utseende er viktigere for kvinner enn menn på jobb, sier Ishikawa til Associated Press (AP) onsdag denne uka.

JAPAN: Shinzo Abe, Japans statsminister møter pressen etter knivangrepet. Video: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

- Passende

Om tilhengerne av #KuToo-kampanjen får gjennomslag for kravene sine er usikkert. Takumi Nemoto, Japans helse, arbeid og velferdferdsminister, forsvarer nemlig krav om høye hæler på jobb.

MINISTER: Takumi Nemoto mener det er nødvendig at kvinner bruker høye hæler på jobb. (Arkivfoto fra oktober 2018). Foto: REUTERS/Issei Kato
MINISTER: Takumi Nemoto mener det er nødvendig at kvinner bruker høye hæler på jobb. (Arkivfoto fra oktober 2018). Foto: REUTERS/Issei Kato Vis mer

- Det er sosialt akseptert at dette er passende og nødvendig på arbeidsplassen, sier han da han ble bedt om å kommentere underskriftskampanjen på onsdag, melder The Guardian.

Vil ha mer bevissthet

Ishikawa håper hun kan få motedesignere til å lage mer komfortable sko som også kan brukes i formelle anledninger. Hun anser #KuToo-bevegelsen som en måte å skape mer bevissthet rundt kjønnsdiskriminering.

- Sko er så hverdagslig. Folk kan direkte se problemene knyttet til menneskers rettigheter. På den måten kan sko føre til en bedre verden, sier hun til AP.

Sminke og hæler

Det ikke lenge siden flyselskapet Norwegian var i hardt vær for å stille liknende krav til sine kabinansatte.

I april i år skrev Dagbladet om at flyselskapet hadde innført et nytt reglement som krevde at kvinner brukte sminke, og gikk med minimum to centimeter høye hæler.

- Alle selskaper har uniformsreglement. Regler har vi hatt i alle år, sa René Gustavsen, hovedtillitsvalgt for Norwegians kabinansatte i Danmark og Norge, den gangen.

Etter massiv kritikk ble kravene om sminke og hæl på skoene tatt vekk, meldte VG i mai.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!