Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødvendig omstilling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I løpet av sin «helvetesuke» har oljeselskapene varslet nedbemanninger på flere tusen ansatte. Det er en følge av kraftig svekkelse av selskapenes resultater for fjoråret og små forventninger til bedring i år. Mesteparten av de elendige resultatene skyldes den vedvarende rekordlave oljeprisen, men det er også foretatt feilinvesteringer som svir. Nå legges investeringsplaner bort i påvente av økte oljepriser. Da rammes også mye av den landbaserte oljevirksomheten, særlig innen verkstedindustrien.
  • Samtidig er det ordretørke også på de tradisjonelle skipsverftene. Noe kan skyldes at verftsstøtten et par år har ligget to prosent under EUs nivå. Men det er en betydelig overkapasitet i europeisk verftsindustri, og spørsmålet er selvsagt om det snart bør settes en stopper for å pøse inn statlige midler i denne næringen. I lengden vil støtten hindre nødvendig omstilling. Men etter sterkt press har regjeringen gått med på å øke subsidiene nok en gang.
  • Det er selvsagt alvorlig når så mange arbeidsplasser er i åpenbar fare. Ikke minst vil mange lokalsamfunn langs kysten bli rammet. Nok en gang ser vi konsekvensene av vår oljeavhengighet. I årevis har våre politiske myndigheter og oljeselskapene sørget for å skru opp alle kraner i Nordsjøen. De som har advart mot det høye utvinningstempoet og de enorme investeringene, er ikke blitt hørt. Tidligere debatter om å sette et tak på produksjonen, har vært bortkastet. Derfor har vi også oss selv å takke for den situasjonen vi har havnet i.
  • Da er det et stort lyspunkt at oljekrisen denne gangen rammer oss mens ledigheten er så lav. I mange sektorer er det stor mangel på arbeidskraft. Derfor er det ikke sikkert at konsekvensene blir så alvorlige som mange har spådd, selv om det blir nødvendig med omstillinger. Men det viktigste nå er at vi ikke får panikk og gir opp den stramme finanspolitikken. Hvis det skjer, kan vi bare glemme rentenedgangen. Og fortsatt er det viktigste, også for sysselsettingen, å få ned renta.