Nødvendig opprydding

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For første gang har en av Arbeiderpartiets mest sentrale personer tatt til orde for å revurdere forholdet mellom partiet og LO. Det skjedde i Bergens Tidende i går, der stortingsrepresentant Grete Knudsen gikk langt i å hevde at båndene nå bør brytes. Særlig nevnte hun samarbeidsavtalene mellom Kommuneforbundet og partiets lokallag. Knudsen sa at det ikke lenger er slik at aktive fagforeningsmedlemmer også er aktive i partiet.
  • Det er ingen original observasjon. Men det er interessant at det nettopp er Grete Knudsen som tenker i slike baner som en del av selvransakelsen etter valgnederlaget. Knudsen er sentralstyremedlem og har i mange år vært en av Thorbjørn Jaglands nærmeste medarbeidere og våpendragere. Hun har nylig gått kraftig ut mot hans kritikere. Men det er heller ikke mange dagene siden Jagland selv forsvarte det nære forholdet til LO, og begrunnet det med at kampen for utjamning og sosial rettferdighet vil bli sentral også i neste århundre.
  • Det har han selvsagt rett i, og både Arbeiderpartiet og LO blir fortsatt viktige aktører i denne kampen. Men i dag er de formelle båndene mellom parti og LO en klamp om foten for begge. Den gjensidig avhengigheten virker hemmende og gir lite armslag. For Arbeiderpartiet er alliansen med LO åpenbart blitt en belastning i kampen om velgerne. LO virker gammeldags og lite attraktiv for yngre arbeidstakere, særlig i de nye service- og teknologiyrkene. Det er nettopp blant disse velgerne Arbeiderpartiet nå sliter aller tyngst. Det må også være vanskelig for LO å forsvare forholdet til Arbeiderpartiet når stadig flere arbeidstakere, også i mer tradisjonelle yrker, stemmer på andre partier.
  • Derfor er det en belastning for begge parter å tviholde på de gamle formene. Dessuten bryter det med demokratiske prinsipper i vårt samfunn. Skal Arbeiderpartiet kunne foreta den nødvendige fornyelsen, må det rydde opp i sitt forhold til LO.