Nødvendig utfordring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim er Kina-frelst. Da ministrene tirsdag la fram regjeringens nye Kina-strategi var det ingen tvil om at Utenriksdepartementets to ledere var samstemt i at de ville ha mer av alt som er kinesisk. Det handler nå om å skaffe seg økt markedsadgang, mer internasjonalt samarbeid med Kina og ikke minst å bygge spesialkompetanse om Kina innad i UD. Kompetansen til frivillige organisasjoner, næringsliv, miljøorganisasjoner og forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil også være vesentlig for regjeringens langsiktige planer.

Kina er allerede Norges viktigste handelspartner i Asia, og det er ikke bare naturlig, men også viktig, at regjeringen har tenkt igjennom Norges forhold til en femtedel av verdens befolkning. Ikke minst at man tenker Kina-samarbeid på en helhetlig måte. Kjempen i øst vokser fram som en stormakt ingen kan overse, og alle land tenker nå Kina-strategi.

Spørsmålet mange stiller er om David kan lære Goliat å oppføre seg pent. Etter ti år med menneskerettighetsdialog mellom Norge og Kina etterlyser blant annet Amnesty resultatene av denne dialogen. Ministrene i UD kan ikke legge fram konkrete resultater, men begge er overbevist om at lille Norge bare har en vei å gå. Og det er å gå inn i et bredt samarbeid med Kina. Gjennom dette samarbeidet er det ikke bare norske næringsinteresser som skal fremmes. Kontaktflaten skal også benyttes til gradvis å påvirke Kina i riktig retning når det handler om blant annet menneskerettigheter og klimaproblematikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer