- Noe av det rareste jeg har opplevd

Men Bush er ikke fornærmet etter skokastingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Å få en sko kastet mot seg av en irakisk TV-journalist var underholdende, sier USAs president George W. Bush etter det spesielle opptrinnet som fant sted søndag.

Bush var fåmælt etter episoden i går, da en irakisk journalist kastet skoen på ham under en pressekonferanse. I et intervju med ABC utdyper han imidlertid at han ikke ble fornærmet av episoden.

- Jeg mener, jeg har sett ganske mange rare ting mens jeg har vært president, og denne kan nok rangeres som en av de rareste. På den andre siden, jeg husker godt da Kinas president kom til Det hvite hus, og et medlem av pressekorpset begynte å rope slagord for Falun Gong mot presidenten. Så dette skjer, og det er et tegn på et fritt samfunn, sa han i intervjuet med TV-kanalen etter hendelsen.

- Interessant
Bush sto på en pressekonferanse sammen med Iraks statsminister Nuri al-Maliki og snakket om framgangen i kampen mot selvmordsbombere, da en journalist kastet seg mot ham og ropte:

- Her er avskjedskysset, din hund!

Han kastet to sko, men begge bommet på målet. Ganske snart ble han overfalt av irakiske sikkerhetsfolk og Secret Service-agenter, som dro ham gjennom rommet mens han kjempet og skrek.

Selv om det å kaste en sko sees på som en fornærmende handling i Irak, tar ikke Bush episoden tungt. Han tror det var flauere for det irakiske pressekorpset.

- Disse folkene følte det som om han (skokasteren) hadde bragt skam over hele pressekorpset, og jeg så det ikke slik. Jeg synes det var interessant, jeg syntes det var uvanlig at en mann kaster skoen sin på deg. Men jeg er ikke fornærmet, og jeg holder ikke dette mot regjeringen, sier Bush.

Det er ikke klart hva slags straffereaksjoner den irakiske journalisten eventuelt kan vente seg.

Til Afghanistan
Mandag reiste han videre til Afghanistan på avskjedsturen til områdene der han har drevet krigføring under sine to presidentperioder. Her ble han tatt imot av landets president Hamid Karzai, som sa at han var «stolt og beæret» over besøket.

Straks etter at flyet hans landet i ly av nattemørket på flybasen Bagram utenfor Kabul, talte han til et tusentall soldater fra USA og andre land, ifølge NTB.

- Afghanistan er et dramatisk annerledes land enn det var for åtte år siden, og vi gjør håpefulle framskritt, sa han til soldatene.

Før besøket i Afghanistan, var Bush på sitt fjerde, og trolig siste, besøk i Irak som president, og benyttet anledningen til å forsvare invasjonen av landet i 2003. Han møtte også Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å undertegne en avtale som nylig ble inngått mellom de to landene. Avtalen slår fast at USA skal trekke sine styrker ut av Irak senest i 2011.

I intervjuet med ABC blir han spurt om han hadde forestilt seg dette utfallet da han startet krigen mot Saddam Hussein og hans påståtte lagre med masseødeleggelsesvåpen i Irak. 

- For det første har det tatt lengre tid enn vi hadde håpet på, og det er dyrere enn vi hadde håpet, så på en måte har det ikke levd opp til forventningene. Samtidig er jeg fornøyd med at vi nå har undertegnet disse avtalene, sier Bush.


UNDERTEGNET AVTALE: President Bush på pressekonferansen sammen med Iraks statsminister Nuri al-Maliki. Foto: AP/SCANPIX
UNDERTEGNET AVTALE: President Bush på pressekonferansen sammen med Iraks statsminister Nuri al-Maliki. Foto: AP/SCANPIX Vis mer