«Noe av det verste må være å bli fratatt retten til å være far»

I løpet av de åtte og et halvt åra Arne Treholt satt innesperret fikk han se sønnen Torstein én eneste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin biografi «Gråsoner» legger Treholt mye av skylda på kona Kari Storækre. I sin bok «God tur til Paris» fra 1985 begrunner Storækre dette med at det ville være for traumatisk for sønnen å møte faren i fengsel.

- Sunt

I dag har de to kontakt, og Arne Treholt sier dette om sønnen:

- Hvis Torstein skal stå fram, skal det ikke ha noe med foreldrene å gjøre. Han vil stå på egne bein.

Selv var Torstein Storækre utilgjengelig for kommentarer i går.

I biografien beskriver Treholt smerten og resignasjonen hver gang møtene blir avlyst av Storækre. Han får treffe sønnen like før dommen faller i lagmannsretten i juni 1985. Kari Storækre er med til fengselet, til tross for at advokatene har lovet ham å treffe sønnen alene. Forholdet mellom de to er meget kjølig etter at hans ekskone har publisert boka «God tur til Paris», der hun gjengir private brev Treholt har sendt henne fra fengselet.

- Er du spion?

Treholt skriver følgende om møtet med sønnen i fengselet: «Vi var blitt fremmede for hverandre, og det føltes litt kunstig. Han satt liten og forknytt og var redd for å si noe galt,» skriver Treholt. Når de tre spiser kake, manner sønnen seg opp: «Er du spion, Arne?» «Nei,» svarer jeg fast, «det er jeg ikke.» «Men det er det mange som mener du er!» hogg Kari til. Jeg kunne drept henne med blikket. Like etter går de to, og Treholt bemerker i sin bok: «De forsvant begge ut av mitt liv. (...) Noe av det verste må være å bli fratatt retten til å være far.» Treholt skriver i boka at han ikke så sønnen igjen før i 2001. 16 år var gått og Torstein hadde rukket å bli 22 år.

Kari Storækre var i går ikke tilgjengelig for kommentar. Hun bor i dag i Stockholm.

NYFORELSKET: Arne Treholt med kona Kari på en taverna i Athen i 1975. Til venstre vennen høyesterettsdommer Georg Kouvellakis.