Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Noe av kritikken er direkte feil

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og regjeringen har fått kjeft fra flere organisasjoner. Hun mener klimabudsjettet er ambisiøst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og regjeringen har fått kjeft fra flere organisasjoner. Hun mener klimabudsjettet er ambisiøst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har fått krass kritikk fra flere kanter etter at finansminister Siv Jensen la fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2016 i dag.

Mange mener regjeringen har forspilt sin sjanse til å prioritere det grønne skiftet for fullt. Blant annet sa finansminister Siv Jensens søster, WWF-leder Nina Jensen følgende til NTB: - Når det gjelder klima og miljø, er dette et av de verste statsbudsjettene jeg noen gang har sett.

- Det er direkte feil. Vi har aldri hatt et så ambisiøst klimabudsjett som i år. Det er 14,25 nye milliarder til miljø- og energiprogram,
sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Dagbladet.

Gjør mye Flere har også reagert på at det fortsatt budsjetteres for økt olje- klimagassutslipp fram mot 2020.

- Norsk oljeproduksjon var på topp i 2004. Norge betaler CO2-avgift, er en del av kvotesystemet og har verdens strengeste miljøkrav. Verden trenger gass i noen tiår framover og man må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Vi omstiller for mindre olje og gass på sikt, sier Sundtoft.

- Det at energien som trengs produseres reint i Norge framover, er ikke til hinder for at vi omstiller. Noen beskylder oss for dobbeltkommunikasjon, men vi mener vi i høyeste grad tar skiftet på alvor, sier hun.

Venstre reagerte spesielt på at oljepengebruken er høy, og mener det er spesielt skuffende at en så liten del brukes for å forsterke det grønne skiftet.

Regjeringen bruker 24 ferske milliarder fra oljefondet i sitt budsjettforslag.

- Vi bruker oljepenger på forskning på hva vi skal leve av i framtida. Det er en kunnskapssatsing mot barnehage, høyere utdanning og å gjøre den yngre garde kompetent, sier hun.

- Vil alltid ha mer Bellona har skrytt av enkelttiltak som CO2-fangst, datalagringssentre og Enøk. Zero har blant annet uttrykt at de fornøyd med at Miljøteknologiordningen styrkes og det bevilges midler til å styrke det grønne skiftet i skipsfarten.

Likevel har de fleste miljøorganisasjoner skreket ut om hva de savner, og at statsbudsjettet ikke er nok.

- Man kan jo spørre seg om man noensinne har opplevd et statsbudsjett hvor de mener det er nok. Det er deres jobb å si de vil ha mer, og jeg har stor respekt for at de vil det. Likevel mener jeg det er feil å si at det er de verste de har sett. Klimabudsjettet er større enn i 2015 og det var større da enn i 2013, sier hun.

- Det er mye snakk om å forske, men er ikke mye av teknologien for det grønne skiftet allerede tilgjengelig?

- Vi må også få den ut i live, det handler om begge deler. På Karmøy har blant annet Enova investert halvannen milliard der det produseres verdens reineste i aluminum. Det er en omstilling som krever penger, sier hun.

- Forventer du hard kamp fra for eksempel Venstre nå?

- Nå skal vi inn i budsjettdrøftelser med KrF og Venstre, og Venstre forventer enda mer på det grønne skiftet. Vi skal forhandle med dem i år som i fjor, og jeg mener vi nå har et godt forslag for 2016, sier Sundtoft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!