FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og regjeringen har fått kjeft fra flere organisasjoner. Hun mener klimabudsjettet er ambisiøst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og regjeringen har fått kjeft fra flere organisasjoner. Hun mener klimabudsjettet er ambisiøst. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Noe av kritikken er direkte feil

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har fått krass kritikk fra flere kanter etter at finansminister Siv Jensen la fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2016 i dag.

Mange mener regjeringen har forspilt sin sjanse til å prioritere det grønne skiftet for fullt. Blant annet sa finansminister Siv Jensens søster, WWF-leder Nina Jensen følgende til NTB: - Når det gjelder klima og miljø, er dette et av de verste statsbudsjettene jeg noen gang har sett.

- Det er direkte feil. Vi har aldri hatt et så ambisiøst klimabudsjett som i år. Det er 14,25 nye milliarder til miljø- og energiprogram,
sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Dagbladet.

Gjør mye Flere har også reagert på at det fortsatt budsjetteres for økt olje- klimagassutslipp fram mot 2020.

- Norsk oljeproduksjon var på topp i 2004. Norge betaler CO2-avgift, er en del av kvotesystemet og har verdens strengeste miljøkrav. Verden trenger gass i noen tiår framover og man må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Vi omstiller for mindre olje og gass på sikt, sier Sundtoft.

- Det at energien som trengs produseres reint i Norge framover, er ikke til hinder for at vi omstiller. Noen beskylder oss for dobbeltkommunikasjon, men vi mener vi i høyeste grad tar skiftet på alvor, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre reagerte spesielt på at oljepengebruken er høy, og mener det er spesielt skuffende at en så liten del brukes for å forsterke det grønne skiftet.

Regjeringen bruker 24 ferske milliarder fra oljefondet i sitt budsjettforslag.

- Vi bruker oljepenger på forskning på hva vi skal leve av i framtida. Det er en kunnskapssatsing mot barnehage, høyere utdanning og å gjøre den yngre garde kompetent, sier hun.

- Vil alltid ha mer Bellona har skrytt av enkelttiltak som CO2-fangst, datalagringssentre og Enøk. Zero har blant annet uttrykt at de fornøyd med at Miljøteknologiordningen styrkes og det bevilges midler til å styrke det grønne skiftet i skipsfarten.

Likevel har de fleste miljøorganisasjoner skreket ut om hva de savner, og at statsbudsjettet ikke er nok.

- Man kan jo spørre seg om man noensinne har opplevd et statsbudsjett hvor de mener det er nok. Det er deres jobb å si de vil ha mer, og jeg har stor respekt for at de vil det. Likevel mener jeg det er feil å si at det er de verste de har sett. Klimabudsjettet er større enn i 2015 og det var større da enn i 2013, sier hun.

- Det er mye snakk om å forske, men er ikke mye av teknologien for det grønne skiftet allerede tilgjengelig?

- Vi må også få den ut i live, det handler om begge deler. På Karmøy har blant annet Enova investert halvannen milliard der det produseres verdens reineste i aluminum. Det er en omstilling som krever penger, sier hun.

- Forventer du hard kamp fra for eksempel Venstre nå?

- Nå skal vi inn i budsjettdrøftelser med KrF og Venstre, og Venstre forventer enda mer på det grønne skiftet. Vi skal forhandle med dem i år som i fjor, og jeg mener vi nå har et godt forslag for 2016, sier Sundtoft.