«Noe er galt» - Kan være i sjokk

Saddam Husseins lege gjennom de siste 20 åra - Ala Bashir - er hundre prosent sikker på at det er diktatoren som er fanget. - Men det vil være naivt bare å tro på tv-bildene. Noe er galt, sier Ala Bashir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Ala Bashir er plastikk-kirurg og kunstner. I tjue år, fra 1983 og fram til Saddam-regimets fall i vår, var Bashir stadig nær Saddam Hussein.

- Saddams oppførsel på tv-bildene er ikke normal. Han ser trøtt ut. Kanskje er han i sjokk. Men jeg synes han ser desorientert ut. Hvorfor, lurer Bashir.

Bildene som den amerikanske okkupasjonsmakten sendte verden over i går, viser en tilsynelatende fullstendig nedbrutt Saddam Hussein. En lege undersøker hodebunnen hans og lyser inn i munnen hans. Saddam følger slapt legens instruksjoner.

Ga seg uten kamp

Da amerikanerne 22. juli i år lokaliserte huset der Saddam Husseins sønner Uday og Qusay skjulte seg i, endte det i en fire timer lang kamp. Uday og Qusay ble båret døde ut av huset i Mosul, nord i Irak og Saddam hyllet dem som martyrer på et lydbånd spilt på fjernsynskanalen al-Arabiya:

- Hvis Saddam hadde 100 sønner, ville han ha tilbudt dem den samme veien, som er veien til hellig krig. Jeg sørger over Udays og Qusays død og over dem som kjempet sammen med dem. Dere er en ære for dette landet, lyder Saddams stemme på opptaket.

Men da han selv ble stilt ansikt til ansikt med fienden, lot han pistolen ligge i fanget og overga seg, ifølge amerikanerne.

- Jeg vet ikke, men den Saddam Hussein jeg kjenner ville ha kjempet inntil sin død. Hvorfor får vi ikke vite hvordan han ble tatt? Vi har jo sett bilder av andre ledere når de ble fanget i Irak, sier Bashir.

- Jeg er veldig overrasket over at han overga seg slik. Han skulle ha kjempet, og så begått selvmord eller dødd som sine sønner. De var også kriminelle, men de kjempet for saken sin inntil det siste, sier han.

Stusser

Det er nettopp den tilsynelatende enkle fangeoperasjonen av Saddam Hussein som får Bashir til å stusse. Han tror ikke at den kalkulerende og slue diktatoren overga seg uten noen som helst kamp.

- Det er mye politikk rundt dette. Den som tror fullt og helt på den amerikanske versjonen vil være naiv. Det vi ser kan være en bit av sannheten, men ikke den hele. Den får vi først vite når den offentlige rettssaken settes i gang, sier Bashir.

Forrådt

Bashir mener Saddam Hussein må ha blitt forrådt av noen som sto ham nær.

- Noen har informert om han. Det er helt sikkert.

Irakeren Bashir har ingen tro på at urolige Irak blir et bedre sted å være nå som Saddam Hussein sitter bak lås og slå.

- Det er trist å se, men jeg tror ikke dette vil føre til noen endringer. De som kjemper mot amerikanerne var og er mot Saddam Hussein. Han drepte mange i det såkalte sunnitriangelet, og han hatet dem. Som de hatet ham. De bedriver ikke motstandskamp for Saddam. Hvis de hadde møtt Saddam, hadde de drept ham, sier Bashir.

Han er ikke optimist.

- De som tror det kan bygges demokrati i Irak på seks måneder, er naive. I et demokrati må vi ha ærlig informasjon og bra utdannelse. Irak har ingen av delene.

YDMYKET: Disse bildene av Saddam Hussein gikk verden rundt i går - og vitner om den totale ydmykelsen Iraks tidligere diktator måtte igjennom etter pågripelsen.