Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Noe er galt med tyngdekraften

Tyngdekraften har et stort problem: Den er for svak. Den er for puslete. Den holder rett og slett ikke mål.

ENORMT: LHC er en 27 kilometer lang ring av superledende magneter. Disse styrer partikkelstrålen og bidrar til å øke hastigheten svært tett opp mot lysets. Foto: GEIR BARSTEIN
ENORMT: LHC er en 27 kilometer lang ring av superledende magneter. Disse styrer partikkelstrålen og bidrar til å øke hastigheten svært tett opp mot lysets. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CERN/GENÈVE (Dagbladet): Intuitivt virker det som vås. Tyngdekraften framstår jo som svært dominerende i dagliglivet: Det som går opp, må komme ned. Gravitasjonen holder beina våre trygt plantet på jorda. Hopper du fra stupet går det bare én vei. Ned.

Men, snu litt på det. Hver gang du løfter kaffekoppen, vinner du enkelt over hele jordas samlede tyngdekraft. Hvert skritt er nesten en seier på walkover, og en bitte liten kjøleskapsmagnet er alt som skal til for å overvinne kloden og holde postkortet trygt festet på kjøleskapet.

- At vi anser den for å være svak overrasker gjerne folk, fordi tyngdekraften virker som solide saker. Men det skyldes at den er avhengig av masse. Sola og planetene veier mye, og derfor framstår den som veldig sterk. Men egentlig er den ikke det, sier professor Are Raklev ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?