Noe for enhver smak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forslaget om å delprivatisere Statoil og innlemme SDØE er en forundringspakke hvor alle skal få sitt. Næringslivets representanter, Høyre og Fremskrittspartiet skal gledes ved at selskapet børsnoteres og at private eiere nå skal få del i selskapet. Senterpartiet, Arbeiderpartiet og LO vil se positivt på at Statoil får overført SDØEs svimlende verdier for å styrke seg i en stadig tøffere internasjonal konkurranse. De bittesmå folkeaksjonærene - vi - vil føle begeistring ved at Statoil/SDØE blir ett av verdens aller største oljeselskaper. Det vil i hvert fall være typisk norsk.
  • Dermed kan forslaget samle bred politisk tilslutning, som fungerende oljeminister Anne Enger Lahnstein understreket som en nødvendig forutsetning ved presentasjonen i går. En liknende politisk forhåndsanalyse ble gjort før planene om en fusjon mellom Telenor og Telia, inklusive delprivatisering av Telenor, ble lagt fram: En omstridt privatiseringsløsning innpakket i en tidsriktig argumentasjon om behovet for økt konkurransedyktighet og omstrukturering, formidabel volumøkning og nasjonalt glanspapir.
  • Vi er enig med statsråden når hun velger å bruke god tid på å fordøye Statoil-styrets forslag. Hvor besnærende utsiktene til et norsk gigantselskap fortoner seg, både på glanset rapportpapir og i stort oppslåtte avisreportasjer, bør argumentene virke overbevisende og begripelige for folk flest. Hvorfor er det nå så påtrengende viktig å endre noe som har vært en suksess og brakt oss nøkkelkompetanse, arbeidsplasser og rikdom i 25 år?
  • Statsråden understreket i går hvor viktig Statoil har vært for Norge, men innrømmet at det er nødvendig med endringer. Ellers ville ikke regjeringen ha satt i gang denne omfattende prosessen som Statoil-styrets forslag er en sentral del av. Men det er viktig at både regjeringen og opposisjonen på Stortinget holder fast ved det som er det overordnede mål: hvordan vi skal forvalte oljereservene til beste for hele det norske samfunn og for kommende generasjoner.