- Noe har skjedd, han beveget seg fra høyre fløy til å støtte moderate muslimer

Norsk IS-fange engasjerte seg i opprøret mot Syrias president.

 - LIVSFARLIG:  Slik beskriver førsteamanuensis Lars Gule risikoen ved å dra aleine inn i Syria, slik IS-fangen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har gjort. Foto: Privat.
- LIVSFARLIG: Slik beskriver førsteamanuensis Lars Gule risikoen ved å dra aleine inn i Syria, slik IS-fangen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har gjort. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremismeforsker  og førsteamanuensis Lars Gule kjente ikke til IS-fangen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) før i går kveld - etter at statsminister Erna Solberg hadde gått ut med situasjonen for den norske statsborgeren i Syria.

- Jeg ble gjort oppmerksom på at han var venn med meg på Facebook, og begynte å lese meg opp på innleggene og profilen hans. Det aller siste innlegget fra han var 24. januar i år da han skrev at han endelig var kommet fram til Idlib i Syria, sier Gule til Dagbladet.

Etter å ha lest seg tilbake på innleggene, mener Gule at det har skjedd «noe» i løpet av 2014.

- I fjor begynte han å legge ut lenker til en lang rekke artikler med innhold som sympatiserer med moderate islamistiske krefter som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad, sier Gule.

Støttet Serbia
Tilbake til 1990-tallet har Grimsgaard-Ofstad markert synspunkter på høyre fløy, slik Gule har lest av nordmannens egne innlegg.

- Under krigen i Jugoslavia uttrykte han sterk støtte til Serbia. Seinere har han fått sympati med moderate muslimer. Blant annet var han en av underskriverne som støttet Trond Ali Lindstad da det ble strid om han skulle få beholde Kongens fortjenestemedalje i 2012. Og han har skrevet innlegg der han er kritisk til karikaturtegningene av profeten Muhammed, og skjønner at muslimer kan føle seg krenket, følge Gule.

- Livsfarlig
Han hadde gitt uttrykk for at han ville til Syria for å studere situasjonen i landet generelt og IS spesielt.

- Det er livsfarlig å dra til Syria aleine, sier Gule, som ikke vil gi seg utpå noen vurdering av situasjonen for den norske statsborgeren nå.

- Gjennom min forskerjobb på ekstremisme, kjente jeg ikke til mannen før jeg ble gjort oppmerksom på han i går kveld. Jeg ser at han blir presentert som mastergradstudent i statsvitenskap, men jeg kjenner ikke noe til den delen heller, sier Lars Gule.

Til NRK sa Gule tidligere i dag at offentliggjøringen fra IS ikke er noe godt tegn for den norske mannen.

- Det tyder på at forhandlingene med norske myndigheter har gått i stå. Målet er nok heller å appellere til andre som kan starte kronerulling, kanskje først og fremst til familien til gisselet, sa Gule til Dagsnytt.

 

 - UKJENT:  Førsteamanuensis Lars Gule kjenner ikke til Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fra sin forskerjobb med ekstremisme. FOTO: ESPEN RØST/DAGBLADET.
- UKJENT: Førsteamanuensis Lars Gule kjenner ikke til Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fra sin forskerjobb med ekstremisme. FOTO: ESPEN RØST/DAGBLADET. Vis mer