- Noe må ha gått veldig, veldig galt

Forskere tror angrepet kan få uante konsekvenser for Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): - Det å stanse konvoien var planlagt. Det jeg har vanskeligere for å forestille meg er at de hadde planlagt disse drapene. Det kan vise seg å få svært alvorlige konsekvenser, sier Hanne Eggen Røislien ved fredsforskningsinstituttet Prio til Dagbladet.

Ifølge al-Jazeera ble 19 av aktivistene om bord på det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara drept da israelske kommandosoldater natt til mandag firte seg ned fra helikoptre. I en pressemelding mandag kveld sier imidlertid det israelske forsvaret at ni ble drept på skipet. Ifølge en forsvarstalskvinne har de konkludert med dette antallet, etter at båten er kommet i havn og er undersøkt. Najonalitetene deres er foreløpig ikke kjent.

Det tyrkiske fartøyet var del av den internasjonale hjelpekonvoien «Frihetsflåten», som søndag la fra kai på Kypros med kurs mot Gaza, for å protestere mot den tre år lange okkupasjonen.

- Veldig, veldig galt Røislien, som er i ferd med å avslutte sin doktoravhandling om det israelske forsvaret, sier nattas angrep neppe var en spontanaksjon.

Jeg er overhodet ikke overrasket over at de stanset den varslede konvoien, men måten de gjorde det på overrasker, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer