- Noe må ha gått veldig, veldig galt

Forskere tror angrepet kan få uante konsekvenser for Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): - Det å stanse konvoien var planlagt. Det jeg har vanskeligere for å forestille meg er at de hadde planlagt disse drapene. Det kan vise seg å få svært alvorlige konsekvenser, sier Hanne Eggen Røislien ved fredsforskningsinstituttet Prio til Dagbladet.

Ifølge al-Jazeera ble 19 av aktivistene om bord på det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara drept da israelske kommandosoldater natt til mandag firte seg ned fra helikoptre. I en pressemelding mandag kveld sier imidlertid det israelske forsvaret at ni ble drept på skipet. Ifølge en forsvarstalskvinne har de konkludert med dette antallet, etter at båten er kommet i havn og er undersøkt. Najonalitetene deres er foreløpig ikke kjent.

Det tyrkiske fartøyet var del av den internasjonale hjelpekonvoien «Frihetsflåten», som søndag la fra kai på Kypros med kurs mot Gaza, for å protestere mot den tre år lange okkupasjonen.

- Veldig, veldig galt Røislien, som er i ferd med å avslutte sin doktoravhandling om det israelske forsvaret, sier nattas angrep neppe var en spontanaksjon.

Jeg er overhodet ikke overrasket over at de stanset den varslede konvoien, men måten de gjorde det på overrasker, sier hun.

Mens arrangørene av hjelpekonvoien sier de heiste det hvite flagget, sier israelske militære kilder at de ble møtt av aggressive og voldelige demonstranter bevæpnet med kniver og køller. Flere av de israelske kommandosoldatene som deltok i bordingen skal ha blitt skadd.

- Man kan bare spekulere i hva som skjedde om bord, men noe må ha gått veldig, veldig galt.

Prio-forskeren sier konsekvensene av den dødbringende aksjonen kan bli langt større enn det Israel kunne ant.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var på statsbesøk i Canada da angrepet skjedde. Derfra avlyste han et planlagt møte med president Barack Obama, som skulle funnet sted i tirsdag.

- Tyrkia har hjemkalt sin ambassadør. Forholdet til USA er allerede vaklende. Nå gjenstår det å se om det kommer sterkere reaksjoner enn muntlige fordømmelser. De neste par dagene kan bli veldig spennende, sier Røislien.
 
- USA må presse NUPI-direktør Jan Egeland tror angrepet på flåten med menneskerettighet-saktivister på vei til Gaza, kan gjøre det svært vanskelig for Israel å ikke gi etter for et krav om en forsyningskorridor inntil Gaza.
- Jeg håper jo at den såkalte kvartetten med USA, EU, FN og Russland, vil forstå at de er helt maktesløse overfor det som skjer, og at de dermed må ha en helt annen kraft i de internasjonale initiativene overfor Israel. USA må presse både Israel og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet, sier Egeland og legger til:

- USA er det eneste landet som kan få israelerne tilbake til forhandlingsbordet. Europeerne er ganske maktesløse og har vært det over lang tid nå.

Korridorer NUPI-direktøren mener Norge, sammen med EU og USA, må bli med å fremme forslag om internasjonale korridorer inn til Gaza.

- Jeg mener Norge må fremme forslag sammen med EU og USA om korridorer, både sjøveien og landveien inn til Gaza hvor internasjonale kontrollører er ansvarlige for at palestinerne får de forsyningene de har krav på, samtidig som at Israel føler at deres sikkerhet blir ivaretatt.
Trøbbel for Israel Egeland tror også Israel vil få problemer med at hovedskipet i flåten av nødhjelpsutstyr og menneskerettighetsaktivister, var tyrkisk.

- Jeg tror det vil bekymre israelerne om Tyrkia nå går fra være en venn til å bli en fiende. Det kan igjen medføre at det blir press på en ny politikk innad i Israel.

 - Er tida over for dialog med Israel nå?

- Nei, tida er overmoden for forhandlinger. Det er nå man må frampresse forandringer som gir resultater. Nå er det bare motløshet som råder. Det er bare haukene og ekstremister som tjener på denne situasjonen, sier Egeland.

- Hva med internasjonal boikott av israelske varer og våpen fra Israel. Kan det fungere slik situasjonen er nå?

- Jeg tror ikke det, det man må fokusere på tingene i felten, den israelske blokaden og bosettingen. Jeg tror nok at man må komme med helt konkrete forslag for dermed å legge press på Israel. Jeg tror ikke mindre appelsiner er veien å gå. Men hvis man legger maksimal tyngde i forslag om korridor som ivaretar også Israels sikkerhet, kan det fungere.

<strong>SKADD:</strong> Denne skjermdumpen fra et videoopptak om bord på det tyrkiske hovedfartøyet viser en skadd person. Foto: EPA/Cihan/SCANPIX
SKADD: Denne skjermdumpen fra et videoopptak om bord på det tyrkiske hovedfartøyet viser en skadd person. Foto: EPA/Cihan/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer