Hubble-teleskopet har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse, som tyder på at noe merkelig foregår i universet vårt.
Det skriver den britiske avisa The Independent.
Hubble-teleskopet blir blant annet brukt av astronomer til å studere hvor fort universet utvider seg.
Om man finner ut hvor fort det skjer, kan man finne ut hvor gammelt universet er. NASA beskriver jakten på svaret som 1900-tallets hellige gral i en rykende fersk uttalelse.
Mer presist enn før
Uten å gå i fryktelig mange tekniske detaljer, så studerer astronomene denne raten ved hjelp av en rekke milepæler som markører for både tid og rom.
Da Hubble-teleskopet åpnet i 1990, var denne ekspansjonsraten så usikker at den kunne være mellom 8 og 20 milliarder år gammel.
Men nå melder NASA at de har kalibrert mer enn 40 milepæler, noe som gjør teleskopet enda mer presist enn før.
- Du får de mest presise målingene av ekspansjonsraten for universet fra selve gullstandarden av teleskoper og kosmiske milepæler, sier nobelprisvinner Adam Riess ved Space Telescope Science Institute og Johns Hopkins-universitetet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger