NASA:

- Noe merkelig skjer i universet

Det nye funnet kan være resultatet av hittil ukjente fysiske krefter i universet.

UNIVERSET: Dette bildet er tatt med Hubble-teleskopet og viser to galakser som ligger rundt 200 millioner lysår fra jorda, i konstellasjonen Pegasus. Foto: NASA
UNIVERSET: Dette bildet er tatt med Hubble-teleskopet og viser to galakser som ligger rundt 200 millioner lysår fra jorda, i konstellasjonen Pegasus. Foto: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hubble-teleskopet har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse, som tyder på at noe merkelig foregår i universet vårt.

Det skriver den britiske avisa The Independent.

Hubble-teleskopet blir blant annet brukt av astronomer til å studere hvor fort universet utvider seg.

Om man finner ut hvor fort det skjer, kan man finne ut hvor gammelt universet er. NASA beskriver jakten på svaret som 1900-tallets hellige gral i en rykende fersk uttalelse.

Mer presist enn før

Uten å gå i fryktelig mange tekniske detaljer, så studerer astronomene denne raten ved hjelp av en rekke milepæler som markører for både tid og rom.

Da Hubble-teleskopet åpnet i 1990, var denne ekspansjonsraten så usikker at den kunne være mellom 8 og 20 milliarder år gammel.

Men nå melder NASA at de har kalibrert mer enn 40 milepæler, noe som gjør teleskopet enda mer presist enn før.

- Du får de mest presise målingene av ekspansjonsraten for universet fra selve gullstandarden av teleskoper og kosmiske milepæler, sier nobelprisvinner Adam Riess ved Space Telescope Science Institute og Johns Hopkins-universitetet.

- Ei nål fra fortida til framtida

Han leder et vitenskapelig samarbeidsprosjekt kalt SHOES, som undersøker universets ekspansjonsrate.

Prosjektet skal kartlegge universet ved å matche den såkalte Hubble-konstanten opp imot den kosmiske mikrobølgestrålingen som er igjen fra universets opprinnelse.

NASA: Det infrarøde romteleskopet James Webb har spesielle egenskaper. Teleskopet ble sendt opp lørdag 25. desember. Vide: NASA Vis mer

Resultatene av SHOES-arbeidet er publisert i en spesialutgave av det fagfellevurderte tidsskriftet The Astrophysical Journal.

- Hubble-konstanten er et veldig spesielt tall. Det kan bli brukt til å tre ei nål fra fortida til framtida, for å teste vår forståelse av universet. Dette krevde en fenomenal mengde detaljert arbeid, sier kosmolog Licia Verde.

I dag har astronomer snevret målingene sine ned til en presisjon på én prosent. Det kan brukes til å forutse at universet vil doble i størrelse om 10 milliarder år.

UNIKE LYDER: Se video av Nasas unike lydopptak fra Mars. Video: Nasa Vis mer

Merkelig og uforklarlig

Det er her NASA nå har oppdaget noe de betegner som «noe merkelig».

Det er nemlig en betydelig forskjell mellom ekspansjonsraten i universet som omfatter oss i dag, og observasjonene fra like etter Big Bang.

Vitenskapen greier ikke å forklare hvorfor.

- Dette er det Hubble-teleskopet ble bygd for å gjøre, og det bruker de beste teknikkene vi kjenner. Dette er trolig Hubbles magnum opus (mesterverk, red.anm.), sier Riess.

Funnet antyder at det pågår noe rart i universet, ifølge NASA.

Når det oppdaterte teleskopet begynte å samle inn informasjon om universets utvidelse, viste det seg å gå mye fortere enn antatt.

Astronomene forutså at det skulle bevege seg på 67,5 kilometer i sekundet per megaparsec - med en feilmargin på om lag 0,5.

Ukjente krefter?

I stedet viser observasjonene at farten ligger rundt 73.

Avstander til galakser og galaksehoper måles i megaparsec. Én megaparsec tilsvarer 3,262 millioner lysår.

Det er bare én til en million sjanse for at astronomene har tatt feil, ifølge Riess.

Ifølge NASA har dette funnet klusset til det som hadde begynt å se ut som et ryddig bilde av universets dynamiske evolusjon.

Astronomene klarer ikke å forklare det. Det tyder på at universets utvikling er mye mer komplisert enn hva vi har trodd.

Svarene kan ifølge NASA skyldes andre, hittil ukjente, fysiske krefter i universet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer