Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noe muffens

Meningsløs og urimelig, sier Graver-rapporten. Om forskriften UDI-ledelsen brøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når alle har slått fast at det er politikerne som skal styre asylpolitikken, ikke UDI, vil Bjarne Håkon Hanssen sette punktum. Han klapper NOAS-leder Morten Tjessem på hodet og sier at dette handler ikke om 197 muffere som i en årrekke var kasteballer i en uforutsigbar og vinglete asylpolitikk. Jo da, det kunne godt hende han ville gitt muffene oppholdstillatelse, hvis UDI-direktør Trygve Nordby hadde kommet til ham og bedt om tillatelse i stedet for forlatelse i ettertid.Men det har ingenting med saken å gjøre. Dette handler om fundamentale maktfordelingsprinsipper i det norske demokratiet. Dette er alvor.Hanssen gjør selvfølgelig klokt i å være pinlig prinsipiell når det er gått politikk i saken og ulvene tuter. Erna Solberg er forbanna, og Per Sandberg framstår med ett som mannen med alle svarene. I et slikt opphetet klima er det vanskelig å forsvare den liberale linjen UDI blir hengt for. Nå gjelder det å ha en tanke i hodet om gangen.

Graver-rapporten var relativt knusende i sin kritikk av UDI-ledelsens håndtering av muffe-saken. Granskingskommisjonens oppdrag var imidlertid ikke begrenset til å vurdere hvorvidt UDI hadde gått ut over sine fullmakter. Den skulle også se på hvordan og hvorfor det kunne skje.En gjennomgående ukultur i UDI, er trukket fram; en egenrådig ledelse og en bevisst tøying av grenser. Alt peker i retning av at Nordby fulgte sin personlige overbevisning og ga mer eller mindre blaffen i de politiske signalene fra en regjering han var uenig med.Men hvilke signaler var det Erna Solberg ga? Rapporten er heller ikke lystig lesning for den politiske ledelsen. Kommisjonen slår fast at nordirakernes situasjon hadde vært uholdbar i en årrekke:«Både humanitære grunner og den spesielle situasjonen gruppen var kommet igjennom myndighetenes behandling av dem kunne tilsi at de ble gitt tillatelse til å bli i Norge,» sa kommisjonens leder, Hans Petter Graver, da han la fram rapporten mandag.Flesteparten av muffene kunne i realiteten ikke returneres, og et avslag ville derfor ikke ha noen praktisk betydning. Grensen i Erna Solbergs nye forskrift kunne derfor framstå som «meningsløs og urimelig», sa Graver.

Forskriften forlangte blant annet at nord-irakerne skulle ha vært i arbeid før den trådte i kraft for å få bli. Unntak kunne være «særlige menneskelige hensyn», for eksempel eldre, uføre og kvinner. Men for Isa Mohammed Abdulla ble forskriften nærmest en Catch-22. Han var i arbeid, men falt ned fra et stillas og brakk begge armene i november 2003, forteller han til Dagsavisen. Men en ung mann med to brukne armer kvalifiserer ikke for særlige menneskelige hensyn. Uten arbeid, ingen oppholdstillatelse.

Selvsagt skal ikke UDI-ledelsen drive selvtekt og bryte lover og regler om de er aldri så meningsløse og urimelige. Skulle den politiske ledelsen stenge grensen i morgen, kan ikke UDI åpne den. Selv om forvaltningen har et stort spillerom, skal den være underlagt politisk styring, og i denne saken synes det å herske liten tvil om at UDI-ledelsen har tatt seg til rette mot bedre vitende. Derfor måtte Graver-kommisjonens konklusjon bli som den ble.Men hvis Bjarne Håkon Hanssen likevel kan ha to tanker i hodet samtidig, bør den andre handle om å forsvare asylinstituttet og begrense skadevirkningene for framtidas asylpolitikk. Hanssen vet at denne saken vil bli brukt for alt den er verdt av folk som ønsker en strengere og mindre human asylpolitikk. Da er det på sin plass å peke på at situasjonen oppsto, fordi vi til tider har ført en streng og inhuman asylpolitikk. UDI, som i årevis har tatt kjeften politikerne har unndratt seg for å være umenneskelig, har for en gangs skyld kommet i saksa for å være for liberale. Det har knapt skjedd før.

De 197 nordirakerne er allerede avskrevet som legitime søkere i folkemeningen, selv om Graver-kommisjonen ikke har gjort en slik vurdering. Når muffenes søknad kommer på Bjarne Håkon Hanssens bord til høsten, kan han ta politisk styring. Som han har sagt, det kan hende han er enig med Trygve Nordby. Bare han får sjansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling