Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehelseinstituttet:

Noe skjedde rundt 10. mai

Folkehelseinstituttets app Smittestopp har registrert en plutselig endring fra 10. mai. Men de kan ikke fastslå årsaken.

GRAF: Denne grafen viser hvordan nærkontakten har økt. Foto: Folkehelseinstituttet
GRAF: Denne grafen viser hvordan nærkontakten har økt. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Torsdag opplyser Folkehelseinstituttet at de første tallene fra Smittestopp-appen viser en plutselig endring i hvordan befolkningen overholdt rådet om avstand. Skiftet skjedde særlig rundt 10. mai.

- Her skjedde det en rask og betydelig økning rundt 10. mai, sier seniorforsker Kåre Bævre.

FHI opplyser at dette kan ha flere årsaker: Skolene åpnet for alle elever fra 11. mai, samtidig som Norge opplevde en finværsperiode som kan ha ført til at mange oppholdt seg ute.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Usikre tall

- Det er kanskje litt overraskende at vi ser at det er de nære og mer langvarige kontaktene som har hatt den største prosentvise økningen. Vi har ingen fullgod forklaring på det, sier Bævre og fortsetter:

- En mulighet kan være at vi holder fast ved å unngå kontakt i det offentlige rom, men i større grad har begynt å omgås venner, slekt og kollegaer som i normale tider. Men disse tallene er rykende ferske og ikke godt nok validert, så vi skal være veldig forsiktige med å trekke bastante konklusjoner.

Tallene er blitt målt ved at man har brukt Bluetooth-kontakter til å se hvem som har vært i nærheten av hverandre. Det er grafen som viser hvor mange som har vært nærmere hverandre enn 2 meter i lenger enn 15 minutter, som plutselig skøyt fart.

WHO-EPIDEMIOLOG: Maria Van Kerkhove jobber i WHO med blant annet fremvoksende sykdommer. Video: AP Vis mer

Nedlastninger

Folkehelseinstituttet har hatt som mål at 60 prosent av befolkningen skal være aktive brukere av appen. Appen har som hovedformål å varsle nærkontakter av smittede, for å effektivisere smittesporingsarbeidet.

Ferske tall viser at omkring 1,6 millioner har lastet ned appen. Men bare 600 000 av dem er registrert som aktive brukere.

Ifølge NTB har totalt 28 brukere av appen i testbyene Drammen, Trondheim og Tromsø fått påvist smitte, men færre enn ti nærkontakter har blitt varslet via SMS.

HOLDT TALE: Erna Solberg åpnet sentralstyremøtet til Høyre med refleksjoner rundt corona-krisen i Norge. Video: Hoyre.no Vis mer

Nye tall

Den ferskeste dagsrapporten fra Folkehelseinstituttet viser at totalt 8594 personer har blitt påvist Covid-19 i Norge, noe som er en økning på 18 tilfeller.

Totalt har 218 personer blitt innlagt på intensivenhet med Covid-19, men på nåværende tidspunkt er det registrert bare 4 inneliggende pasienter.

Det er også registrert 242 coronarelaterte dødsfall i Norge, som er en økning på 3 dødsfall fra dagen i forveien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!