Flyulykken i Sverige:

– Noe skjer veldig plutselig

- Svært tidlig å spekulere på hva som kan ha skjedd, sier ekspert.

UMEÅ: Et fly med ni personer om bord har krasjet i Umeå. Alle har omkommet. Video: Expressen Vis mer

Den svenske flyeksperten Jahn Ohlsson mener at det kan se ut som flyet som styrtet ved Umeå søndag kan ha kommet ut av balanse, og at dette forårsaket ulykken.

Selv om politiet ikke har gått ut med informasjon om foranledninga til ulykka foreløpig, sier han til Dagbladet at det ser ut som noe akutt har forårsaket styrten.

- Det er for tidlig å si noe sikkert, men det ser ut som noe skjer veldig plutselig. Det kan ha vært en vektforskyvning i forbindelse med uthoppene eller liknende, som har gjort at flyet havner i spinn, sier Ohlsson.

En av vingene skal ifølge vitneobservasjoner ha falt av flyet og landet i vannet noen hundre meter fra der flykroppen gikk i bakken.

At en vinge falt av tilbakevises av Peter Swaffer, avdelingssjef i Statens haverikommission, ifølge TV2.

- Vi kan bekrefte at to vinger står igjen, sier han.

- Ikke noe trick-fly

Flytypen det er snakk om, er av modellen GippsAero GA8 Airvan. Det er et mindre fly som skal være mye brukt til fallskjermhopping.

Modellen har ifølge Ohlsson rykte på seg som å være svært stabilt, men det er ikke noe «trick-fly».

- Dersom det først kommer i spinn, så får det problemer, sier Ohlsson.

Flyeksperten legger til at flytypen ikke er kjent for å være utsatt for mange ulykker eller ha spesielle tekniske problemer.

- Neppe motorhavari

Ohlsson understreker at det kan ha vært mange grunner til ulykken og at det fortsatt er tidlig å spekulere på årsaken.

- Pilotene kan ha fått et illebefinnende eller det kan ha vært andre ting som skjedde om bord som har resultert i styrten. Det er som sagt svært tidlig å spekulere på hva som kan ha skjedd.

Det ser ifølge eksperten likevel ikke ut som det er et motorhavari som har forårsaket styrten.

- Hadde det vært et motorhavari burde ikke flyet kommet ned i en slikk bratt vinkel. Da hadde nok piloten klart å glidefly lenger.

Ohlsson sier at det ikke skal være noen ferdskriver om bord, en såkalt «svart boks», som kan hjelpe med å avsløre hva som har skjedd.

- Det fantes ingen liv å redde

- Det tar lang tid før vi kan si noe om årsak til ulykken, sa nødetatene under en pressekonferanse søndag kveld.

Nødetatene venter på at Statens havarikommisjon undersøker ulykken, før de kan si noe om ofrene, hendelsesforløpet eller flymodellen.

- Vi var raskt på plass og privatpersoner sto klar i båter da nødetatene kom til stranda. Vi hadde med oss to båter, men det var ti båter som var disponible, og det gjorde det mye raskere å nå fram til ulykkesstedet, sier Christer Bjørkman ved Umeå räddningstjeneste.

Han forteller også at det ikke var behov for slukking ved vraket, som var ganske intakt.

- Det fantes ingen liv å redde på ulykkesstedet, sier Bjørkman til Expressen etter pressekonferansen.