Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noe som passer for meg?

BERGEN (Dagbladet): Kjell Inge Røkke og Aker RGI vurderer å selge sin enorme aksjepost i det nordiske sement- og byggevareselskapet Scancem. Et nytt selskap er aktuelt å investere i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette får Røkke for fem milliarder

I går var verdiene av Scancem priset av markedet til nesten fem milliarder kroner.

- Pengene skal brukes i eksisterende selskaper, men vi vil også se oss om etter et nytt stort selskap å investere i, sier konsernsjef Bjørn Rune Gjelsten.

Det er aldri tidligere blitt solgt et samlet engasjement til så høy verdi i hele Aker-konsernets historie.

En frigjort kapital i denne størrelsen vil gjøre Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten i stand til å markere seg som kjemper på investeringsmarkedet i løpet av året.

Prosessen i gang

De to store eierne, Aker RGI og Skanska, har besluttet å starte en prosess fram mot et mulig felles salg av de to selskapenes aksjer i Scancem.

Til sammen eier de 73,5 prosent av kapitalen og 90,8 prosent av stemmerettighetene i selskapet.

Aker RGI eier alene 33,2 prosent av aksjene, noe som tilsvarer en verdi på 50 prosent av det norske konsernets børsnoterte investeringer.

- Dette er en stor sak for Aker RGI, sier Gjelsten til Dagbladet.

Siktemålet med salget er at også de øvrige eierne i Scancem tilbys å selge sine aksjer i selskapet til samme vilkår.

Et felles salg av aksjer vil skje på en måte som ivaretar de forpliktelser Skanska har overfor EU-kommisjonen i tilknytning til forliket mellom Skanska og kommisjonen fra november i fjor. På den måten kan tilsynelatende all krigføring mellom de store eierne ende med en fredelig løsning.

- Vi hadde ideelt sett et ønske om å være med i sementbransjen videre, men det ville ikke bli verdiskapende for Aker RGI å fortsette konflikten med Skanska. EU-prosessen har skapt en ny situasjon. Et nytt år med konflikt ville være negativt for alle involverte, sier Gjelsten.

- Vi er fornøyde med denne avtalen og mener det vil være best for aksjonærene og de ansatte i Aker RGI. Samtidig er det et mål for oss at Scancem blir solgt som et mest mulig helt selskap .

Partene har ikke satt noen tidsfrist for salget, men Skanska har vært lenge i markedet for å selge sine aksjer. Aker RGI har hatt forkjøpsrett og har vært opptatt av å styrke sin posisjon i sementselskapet.

Reagerte kraftig

EU-kommisjonen reagerte skarpt da Skanska kjøpte seg opp til 48 prosent i Scancem høsten 1997. Kommisjonen la ned forbud mot at svenskene skulle ta full kontroll med selskapet, fordi de da ble for dominerende i europeisk sementindustri.

Skanska har fått en tidsfrist av EU-kommisjonen for å selge seg ut, en dato som ikke er offentliggjort, av hensyn til mulig prispress på aksjekursen.

Etter det Dagbladet erfarer forventes det et samlet salg i løpet av våren eller sommeren i år. Børsmeldingen om det ønskede salget løftet Scancem-aksjen i går til 275 kroner pr. aksje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling