- Noe svineri

- Kjøp og salg av pasientlister er noe svineri som vi må slå ned på, sier SVs sosialpolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener det er helt uhørt at leger kjøper og selger pasientlister til høystbydende.

- Dette er utvekster ved fastlegeordningen vi må slå ned på. Det er først og fremst kommunenes ansvar, men storting og regjering har et medansvar for at ordningen fungerer etter hensikten. Derfor er det naturlig i forbindelse med statsbudsjettet å gå inn på ressursbruken, sier Ballo til Dagbladet.

Han har hørt om kjøp og salg av pasientlister, men tror dette først og fremst er et problem i sentrale strøk, først og fremst i Oslo-området.

Ballo har selv vært fastlege i Alta, men sa fra seg stillingen da han ble gjenvalgt til Stortinget.

Gått ned

Han og SV var for å opprette fastlegeordningen, og Ballo viser til at tallet på vakante legepraksiser har gått sterkt ned over hele landet. Men han reagerer sterkt på det han kaller utvekster.

- Hensikten med fastlegeordningen var å skape god og stabil legetjeneste i alle kommuner, ikke for at noen leger skal tjene millioner på å ha tusenvis av pasienter og kjøpe og selge lister. Dette er misbruk av ordningen, sier Ballo.

Dette er nok et bevis på at hele fastlegeordningen er en skandale, sier leder i Stortingets sosialkomité, John Alvheim.

- Frp har hele tida vært mot ordningen, som er fantastisk for legene, men betyr sløsing med samfunnets penger og dårligere tilbud til pasientene. Man må i alle fall passe på å ikke bli syk på formiddagen. Til fastlegen kommer man ikke på dagen, og ringer man legevakta, får man beskjed om å ringe fastlegen. Så sendes pasientene ut på ringerunder som vi vet har medført dødsfall, sier Alvheim.

Flere besatt

Han erkjenner at fastlegeordningen har ført til at flere legestillinger i distriktene er besatt.

- Det er selvsagt fordi det ligger mer penger i ordningen. Men det kunne man sørget for uten en fastlegeordning, sier Alvheim.

- Fastlegeordningen bør avvikles. Men det er pasientene som må reagere før det er realistisk å få gjennom.