Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noe vakkert har skjedd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe vakkert har skjedd i den ukrainske hovedstaden Kiev. Et folk har reist seg i protest mot et stjålet valg. Bilder av smilende mennesker, som inntil nylig ikke helt trodde det de var i ferd med å gjøre, har gått verden over. Revolusjonen er en smilets revolusjon. Men den ukrainske revolusjonen som smiler har også en annen side, og den er farlig.

En statsminister som har forsøkt å stjele et valg ved hjelp av fusk, er kledd naken av Høyesterett. Men Viktor Janukovitsj, juksekeiseren uten klær, har fortsatt stor støtte blant sine tilhengere. Ukrainas 48 millioner mennesker er dypt splittet i en vestlig del som vil knytte landet nærmere Sentral-Europa og de nye medlemslandene i EU, og en østlig del som frykter og er grunnleggende mistroiske til Vesten.

Den 3. valgomgangen 26. desember blir derfor en ny thriller. Ikke fordi det hersker stor tvil om hvem som vinner. De fleste observatører tror Viktor Jusjtsjenko vil vinne et valg uten juks ganske klart. Thrilleren vil ligge i hvor delt Ukraina vil være etter at stemmene er talt opp? Hvor vil grensa mellom øst og vest gå? Vil valget dele landet i to omtrent like store deler, slik resultatet var etter 2. valgomgang? Eller vil velgerne i store kosmopolitiske byer som Kharkov og Odessa denne gangen gå til Jusjtsjenko?

I øst gjelder fortsatt sensuren i mediene, og mange ukrainere i øst har ikke sett bildene fra smilets revolusjon i Kiev, og hvordan deres mann er kledd naken av et demokratisk opprør. Ukrainas krise er derfor ikke over, selv om noe vakkert har skjedd.

Mange sitter igjen med lang nese etter den ukrainske revolusjonen. Det gjelder avtroppende president Leonid Kutsjma og statsminister Janukovitsj. Men lengst nese av alle har Russlands president Vladimir Putin, som straks plasserte seg i et trangt hjørne da han var den første til å gratulere Janukovitsj med seieren, lenge før det forelå noe resultat. Slik forsøkte han å gi legitimitet til et juksevalg. Putin framstår nå som en forsvarer av juks og despoti, og ikke av rettferdighet og demokrati. Det er tragisk for Russland, Europa og verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media