FLYKTNINGER: Somaliske familier flykter inn til nabolandene for å overleve. Her møter utviklingsminister Erik Solheim en mor og et barn. Foto: Trond Viken, Utenriksdepartementet.
FLYKTNINGER: Somaliske familier flykter inn til nabolandene for å overleve. Her møter utviklingsminister Erik Solheim en mor og et barn. Foto: Trond Viken, Utenriksdepartementet.Vis mer

- Noen av barna jeg møtte vil dø

Erik Solheim er i Kenya og har møtt ofrene for sultkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som gjør klart størst inntrykk er de underernærte barna som bare er skinn og bein. Noen av dem vil dø. De er tre år gamle, men ser ut som store babyer. Ett-åringene ser ut som de er nyfødte. Det er forferdelig og grusomt at de skal dø når det koster noen få kroner å redde dem, spesielt når man har barn selv.

Erik Solheim er på uannonsert besøk i en av verdens største flyktningleirer i Dadaab i Kenya. På telefon til Dagbladet forteller han om de sterke inntrykkene det er å se utsultede barn som kanskje ikke overlever.

Norge vil øke bidraget Grunnen til at Solheims besøk ikke er annonsert, er at den islamistiske organisasjonen Al-Shabaab, som kontrollerer store områder inne i Somalia, flere ganger har truet med angrep på vestlige interesser.

- Hvorfor var det viktig for deg å dra ned og se den enorme krisa med egne øyne?

- Fordi dette er den største humanitære krisa på kloden nå, med fare for at tusenvis av mennesker skal dø. Det er viktig å få et inntrykk av hjelpearbeidet som gjøres og se at det gjøres en god jobb. Norge har så langt bidratt med 270 millioner kroner, og vi er i tett dialog med FNs nødhjelpskoordinator om å bidra med mer, sier Solheim til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sultkatastrofen på Afrikas Horn er en varslet katastrofe. Somalia har vært uten en fungerende sentralregjering i 20 år og har ikke bygget opp et sikkerhetsnett som gjør at befolkningen ikke blir rammet under en tørke. Tolv millioner mennesker mangler nå sitt daglige brød og hundretusenvis er drevet på flukt fra sine hjem.

Politikerskapt Mange familier har blitt tvunget til å selge alt de eier for å ha råd til reisen, i andre familier har fedrene blitt igjen for å prøve å redde jorda, mens kvinner og barn har flyktet.

- Hungersnød oppstår ikke av seg selv, men på grunn av politikere. Kjernen her er den feilslåtte politikken i Somalia - krigen og at de væpnede gruppene ikke slipper inn hjelp. Det er alvorlig tørke også i nabolandene, men ikke i nærheten av den situasjonen som er i Somalia.

Foto: Trond Viken, Utenriksdepartementet.
Foto: Trond Viken, Utenriksdepartementet. Vis mer

- Væpnede grupper bruker de sultrammede som gisler og slipper ikke inn hjelpeorganisasjonene, det er den største hindringen for å redde liv. Det finnes ikke tilgivelse for å hindre at mat kommer fram til sultne barn.

- Verden er urettferdig Erik Solheim har fire barn selv og han gjør sine tanker om verdens urettferdighet etter besøket i flyktningleiren.

- Man tenker også på hvor urettferdig verden er. Mine barn har aldri vært sultne, da er det mer snakk om å få nok lørdagsgodt.

- Vi i Norge har fått en veldig kjærlighet og varme fra hele verden etter det vi ble utsatt for 22. juli. Det er viktig at vi viser tilsvarende ansvar for resten av verden. Det er viktig at folk gir til hjelpeorganisasjonene som gjør en kjempeinnsats her og at vi som regjering gjør vårt ytterste.