- NY KONKLUSJON: Privatetterforsker Tore Sandberg mener norsk politi har gått for langt i tolkningen av våpenspor i Orderud-saken. Det gjelder spor som skal ha blitt satt på kuler som er presset inn i magasinet (over) til en Ruger (øverst). Magasinet ble under rettssaken brukt til å knytte Lars Grønnerød til Orderud-drapene.

Foto: Robert S Eik / Dagbladet
- NY KONKLUSJON: Privatetterforsker Tore Sandberg mener norsk politi har gått for langt i tolkningen av våpenspor i Orderud-saken. Det gjelder spor som skal ha blitt satt på kuler som er presset inn i magasinet (over) til en Ruger (øverst). Magasinet ble under rettssaken brukt til å knytte Lars Grønnerød til Orderud-drapene. Foto: Robert S Eik / DagbladetVis mer

- Noen av de viktigste Orderud-bevisene er i ferd med å ryke

Privatetterforsker Tore Sandberg med nye våpenbevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Privatetterforsker Tore Sandberg mener viktige bevis i Orderud-saken er i ferd med å ryke.

Våren 2002 ble Per og Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel, mens Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård.

«Grønnerød-magasinet» Ti år etter pågår det fortsatt en kamp for å få dommen omgjort. Siden 2009 har Sandberg jobbet for Per og Veronica Orderud. Nå mener privatetterforskeren å ha funnet en alvorlig svakhet ved politiets våpenbevis. Det gjelder magasinet som ble funnet hjemme hos Lars Grønnerød.

- Alle aktørene har lagt til grunn at kulene som ble brukt under drapene var blitt ladet i et magasin som ble funnet hjemme hos Lars Grønnerød, sier Sandberg til Dagbladet.

Dette mener han det ikke lenger finnes bevis for at stemmer.

Analysert i USA - I retten viste politiet til spor som fantes på hylsekragen, og som stammet fra magasinleppene på det såkalte Grønnerød-magasinet, sier Sandberg.

Etter ønske fra Sandberg og med tilsagn fra Kripos er hylsene nå undersøkt av en amerikansk våpenekspert i Forthworth i Texas. Utrederen med 35 års erfaring fra liknende saker har undersøkt halvparten av våpenbevisene.

- STÅR PÅ VÅRT: Våpengransker Leif Øren i Kripos la fram våpenbevisene i Ordrud-saken. I dag mener han det er liten grunn til å tvile på eksperten Kripos har i slike saker. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
- STÅR PÅ VÅRT: Våpengransker Leif Øren i Kripos la fram våpenbevisene i Ordrud-saken. I dag mener han det er liten grunn til å tvile på eksperten Kripos har i slike saker. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

- Hans konklusjon er at det ikke er noe som støtter politiets bevisføring i retten. Det er ikke noe ved hylsene som kan tilskrives et bestemt magasin, sier Sandberg.

Han hevder sporene på hylsene kan komme fra et hvilket som helst av de serieproduserte magasinene av samme type.

- Det settes spor, men hvilket av de to-tre millionene slike magasiner det kommer fra kan man ikke lese ut av hylsene, sier Sandberg.

Ingen kobling Han viser til at politiet under rettssaken var klare på at sporene i hylsene var unike. Det mener han de ikke er. Dermed er det etter Sandbergs oppfatning ikke lenger noen beviselig koblingen mellom Grønnerød-magasinet og drapsammunisjonen.

- Så noen av de viktigste bevisene er i ferd med å ryke, sier privatetterforskeren til Dagbladet.

Den som la fram disse tekniske våpenbevisene i retten var Leif Arne Øren i Kripos.

JAKTER SVAR: Privatetterforsker Tore Sandberg er hyret av Per og Veronica Orderud. Han mener nye analyser av draps-kulene kaster nytt lys over saken. 

Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
JAKTER SVAR: Privatetterforsker Tore Sandberg er hyret av Per og Veronica Orderud. Han mener nye analyser av draps-kulene kaster nytt lys over saken. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke kjent med at det er gjort undersøkelser som taler mot vår konklusjon. Det jeg kan si er at vår konnklusjon var basert på omfattende og tidkrevende undersøkelser. Dette er noe vi er ganske drevne på i Kripos, sier Øren til Dagbladet.

Les mer om Orderud-saken