Noen av disse vil bli fryktelig skuffet fredag morgen

Steile fronter før valglokalene åpner i Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GLASGOW (Dagbladet): - Jeg har mistet sekkepipa! utbrøt en lettere beruset ung skotsk mann som ramlet ut av en pub ved George-plassen i Glasgow sentrum i går kveld.

På gata ved siden av mannen med det flakkende blikket var det samlet flere tusen uavhengighets-tilhengere og et par hundre -motstandere. Ropert til ropert, slagord til slagord. «Rule Britannia»" ljomet fra nei-siden, som vil fortsette som før. Ja-tilhengerne svarte med «Scotland say's yes!» og den uoffisielle nasjonalsangen «Flower of Scotland».

- Vil fortsette som nå - Det beste, sikreste og raskeste valget er å bli i Storbritannia, sier Mitchell Campbell.

Han hang ut av et bilvindu i den lille kortesjen av uavhengighetsmotstandere. Alisson Clark-Dick var i en bil noen meter bak. Hun hun dro ned i siste liten, i et forsøk på å møte de store samlingene av ja-tilhengere som har dominert i Glasgow sentrum de siste dagene.

- Jeg er fornøyd med tingenes tilstand. Jeg tror ikke en ja-stemme vil gjøre ting noe bedre. Og jeg er like skotsk som dem. Jeg er skotsk og britisk, og stolt av det.

Overbevist På andre siden av politisperringene gikk Robert Bowden rundt i en kilt og ikke stort mer, bortsett fra ja-klistremerker på brystvortene og en gitar på ryggen.

- Jeg var egentlig egentlig nøytral. Men jo mer jeg har tenkt og undersøkt, jo mer overbevist er jeg om at vi vil ha det bedre på egenhånd. Det handler ikke om at jeg mener det er så viktig at vi må vekk fra England, men jeg mener vi er best tjent med å styre vårt eget land og ta våre egne avgjørelser, sier Bowden til Dagbladet.

Valglokalene åpner kl. åtte torsdag morgen norsk tid.

Skuffelse uansett Nei-sida har fortsatt en knapp ledelse på de fleste meningsmålingene. Men ja-sida har tatt kraftig innpå de siste ukene. Og uansett hva som skjer er det mange som vil våkne opp skuffet fredag morgen.

- Jeg vil bli utrolig skuffet om det blir nei. Men det er noe som er satt i gang som ikke er mulig å stoppe. Hvis vi ikke får det til denne gangen, vil det skje i framtiden, sier Bowden.

En som vil bli meget skuffet ved et ja-resultat er Gordon Brown, skotte og britenes tidligere statsminister. Han leverte onsdag kveld en følelesladd appell, hvor han ba skottene bli i unionen.

- Når det er gjort, er det gjort, sa han, ifølge The Guardian en referanse til Lady Macbeths ord etter at mannen hennes drepte Kong Duncan i Shakespears berømte skuespill.

- Må gripe sjansen Skottens førsteminister Alex Salmond deltok på sin side i en TV-debatt fra Perth.

- Dette er en enestående sjanse, og vi må gripe den med en gang, sa han, og viste til at det ikke har gått så galt med andre nasjoner i det gamle britiske samveldet som har løsrevet seg. 

Valglokalene stenger torsdag kl. 23 norsk tid. Det endelige valgresultatet er først ventet i 6-tida fredag norsk tid.

VIL BLI: Med under et halvt døgn til åpning av valglokalene i Skottland holdt ja-siden fest i sentrum av Glasgow.  Men en liten motmarkeing av Nei-bastionen fikk mye oppmerksomhet av både politi og politisk aktive og feststemte ja-ere.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL BLI: Med under et halvt døgn til åpning av valglokalene i Skottland holdt ja-siden fest i sentrum av Glasgow. Men en liten motmarkeing av Nei-bastionen fikk mye oppmerksomhet av både politi og politisk aktive og feststemte ja-ere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
STEMMER JA: Robert Bowden vil bli skuffet ved et nei-resultat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STEMMER JA: Robert Bowden vil bli skuffet ved et nei-resultat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer