Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Noen av ideene hans er helt utmerkede

EU-politiker og flere europeiske politikere langt ute på høyresiden støtter åpent Anders Behring Breiviks ideer.

ROSER BEHRING BREIVIK: Den italienske EU-politikeren Mario Borghezio kaller noen av den terrorsiktede nordmannens ideer utmerkede. Nå ønsker opposisjonen at han fratrer setet i EU-parlamentet. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
ROSER BEHRING BREIVIK: Den italienske EU-politikeren Mario Borghezio kaller noen av den terrorsiktede nordmannens ideer utmerkede. Nå ønsker opposisjonen at han fratrer setet i EU-parlamentet. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tross den massive fordømmelsen av terroren i Norge finnes det enkelte europeiske politikere langt ute på høyresiden som åpent sier at de støtter Anders Behring Breiviks ideer.

Den terrorsiktede nordmannen hylles blant annet av en av Italias representanter til EU-parlamentet, melder Daily Mail.

Mario Borghezio, som sitter i EU-parlamentet for det italienske regjeringspartiet Lega Nord, fortalte italiensk radio tirsdag at han er enig i mye av det nordmannen står for, og kaller enkelte av ideene hans «utmerkede».

- Helt utmerkede ideer - Mange av ideene hans er gode. Noen av dem er helt utmerkede, sa Borghezio i intervjuet med La Zanzara. Han fortalte at han ikke støtter Breiviks bruk av vold, men derimot hans motstand mot islam.

Ifølge Times Live sa han at han særlig var enig i Breiviks «motstand mot islam og at han tydelig anklager Europa for å ha overgitt seg uten å kjempe mot islamisering».

Lega Nord er svært kritisk til innvandring og har flere ministere i regjeringen til statsminister Silvio Berlusconi.

Opposisjonen, som er venstresiden i italiensk politikk, ønsker nå at Borghezio trekker seg fra EU-parlamentet.

- Det er en skam for oss alle at en representant for regjeringskoalisjonen unnskylder en av de grusomste terrorhandlinger, heter det i en uttalelse fra EU-politikerne David Sassoli og Niccolo Rinaldi.

En av Lega Nords ministere, Roberto Calderoli, vil distansere partiet fra Borghezios uttalelser.

- Uttalelsene hans er grusomme og fullstendig ukvalifiserte, og vi kan bare unnskylde til familiene og ofrene for det uforståelige han sa, sier Calderoli.

Til tross for Borghezios uttalelser, er det trolig Jacques Coutela fra Frankrike som har gått lengst i å støtte den terrorsiktede 32-åringen.

Coutela ble tirsdag suspendert fra det høyreradikale partiet Nasjonal Front, etter at han kalte Breivik et ikon og «Vestens viktigste forsvarer».

I likhet med nordmannen selv virker det som Coutela er opptatt av krig mellom kristne og muslimer i middelalderen. Han sammenligner Breivik med Karl Martell, en hærfører som stanset muslimske styrkers frammarsj i Vest-Europa i det sjuende århundre.

- Ville informere Coutela, som var kandidat for Nasjonal Front ved lokalvalget i mars, har en blogg hvor han stadig kommer med harde utfall mot islam. Han hevder han fant den rosende omtalen av Breivik på internett, og la den ut på bloggen «for å informere folk».

Front Nasjonals generalsekretær, Steeve Briois, sier at Coutela er suspendert og må svare for seg i en disiplinærkomité i partiet.

Coutela selv fjernet raskt innlegget fra bloggen og sier han ikke støtter terrorisme, selv ikke når terroren har sitt utspring i ideer han deler.

BOMBET REGJERINGSKVARTALET: Åtte personer mistet livet i eksplosjonen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
BOMBET REGJERINGSKVARTALET: Åtte personer mistet livet i eksplosjonen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

Et annet medlem av Nasjonal Front, Laurent Ozon, har sendt flere Twitter-meldinger der han knytter terrorangrepet til økende innvandring i Norge, ifølge NTB. Han er likevel ikke suspendert. I stedet skal han ha fått en påminnelse fra partiledelsen om hva partiet står for.

Skylder på innvandringen Den svenske kommunepolitikeren Erik Hellsborn fra partiet Sverigedemokraterna mener Breiviks massakre skyldes masseinnvandring, islamisering og et flerkulturelt samfunn.

På bloggen sin skriver Hellsborn at han ikke kjenner seg flau over å støtte Anders Behring Breiviks målsettinger.

- Det ytterste ansvaret ligger alltid hos gjerningsmannen, men skal man diskutere bakenforliggende årsaker som drev ham, så var jo det multikulturen, sier politikeren til avisa Hallands Nyheter.

Utspillet har ikke falt ikke i god jord hos partiledelsen.

- Dette er ikke noe Sverigedemokraterna stiller seg bak, sier partiets pressetalsmann Martin Kinnunen til avisa Expressen.

Enig med Breivik I Norge har de såkalte Stiklestad-aksjonistene sagt at de er enige i mye av det Breivik skriver i manifestet, selv om de tar avstand fra terroraksjonen som kostet minst 76 mennesker livet.

- Vi identifiserer oss overhodet ikke med det denne mannen har gjort. Det er en gal manns verk. Men etter hva jeg forstår fra folk som har studert tekstene hans, er ikke det han har skrevet så halsbrekkende galt. Mange deler noen av synspunktene, sier Eivind Lundanger, som koordinerer den nystartede aksjonsgruppen, til Bergens Tidende.

Forrige uke ble det kjent at aksjonister fra hele landet vil møte opp under olsok på Stiklestad og demonstrere mot planene om en multireligiøs konferanse.

Aksjonistene har blant annet frontet sine synspunkter på nettstedet Document.no, der også terrorsiktede Anders Behring Brevik var en aktiv debattant.

Gruppen forbereder en protestaksjon på Stiklestad torsdag i forbindelse med utenriksminister Jonas Gahr Støres planlagte tale.

Anders Behring Breivik er siktet for å ha sprengt en bombe i Regjeringskvartalet i Oslo og skyteepisoden på Utøya fredag. Totalt mistet 76 personer livet i terrorhandlingene.

FÅR STØTTE: Flere europeiske politikere på høyresiden støtter terrorsiktede Anders Behring Breiviks (32) ideer.
FÅR STØTTE: Flere europeiske politikere på høyresiden støtter terrorsiktede Anders Behring Breiviks (32) ideer. Vis mer