Noen av jordas vakreste plasser er arr fra hundrevis av millioner av år tilbake

Se de fantastiske bildene fra verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Noen av jordas vakreste plasser er arr fra hundrevis av millioner av år tilbake.

Det viser disse fantastiske satelittbildene som er tatt av noen av jordas største krater. Formet av objekter fra rommet som traff jorda i forhistorisk tid, er disse kraterne et vakkert syn sett fra oven.

Asteroider og meteoritter har kollidert med jorda i all tid. Heldigvis er det hele tusen år mellom en stein fra verdensrommet på mer enn 50 meter i diamater treffer jordkloden. Objektene i denne bildeserien skal vi være glad for ikke har truffet oss.

300 kilometer i diameter Bildeserien over viser 28 av verdens 170 gjenkjennelige krater. Satellitter som går i bane rundt jorda har i årtider dokumentert jordas overflate og gitt oss avanserte karttjenester. Disse satellittene har også foreviget de vakre kraterne.

Det man regner som jordan eldste og største krater, er Vredefort-krateret i Sør-Afrika, anslått til å ha blitt skapt av et meteorittnedslag for to milliarder år siden. Opprinnelig skal krateret ha målt hele 300 kilometer i diameter, på tross av at meteoren trolig ikke var større enn ti kilometer i diameter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer