Noen av jordas vakreste plasser er arr fra hundrevis av millioner av år tilbake

Se de fantastiske bildene fra verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen av jordas vakreste plasser er arr fra hundrevis av millioner av år tilbake.

Det viser disse fantastiske satelittbildene som er tatt av noen av jordas største krater. Formet av objekter fra rommet som traff jorda i forhistorisk tid, er disse kraterne et vakkert syn sett fra oven.

Asteroider og meteoritter har kollidert med jorda i all tid. Heldigvis er det hele tusen år mellom en stein fra verdensrommet på mer enn 50 meter i diamater treffer jordkloden. Objektene i denne bildeserien skal vi være glad for ikke har truffet oss.

300 kilometer i diameter Bildeserien over viser 28 av verdens 170 gjenkjennelige krater. Satellitter som går i bane rundt jorda har i årtider dokumentert jordas overflate og gitt oss avanserte karttjenester. Disse satellittene har også foreviget de vakre kraterne.

Det man regner som jordan eldste og største krater, er Vredefort-krateret i Sør-Afrika, anslått til å ha blitt skapt av et meteorittnedslag for to milliarder år siden. Opprinnelig skal krateret ha målt hele 300 kilometer i diameter, på tross av at meteoren trolig ikke var større enn ti kilometer i diameter.

Et av de kraterne som ligger nærmest oss, er Siljan ringkrater i Dalarna i Sverige. Innsjøen Siljan er formet rundt krateret, som oppsto for omkring 377 millioner år siden. Krateret er i stor grad utvisket av erosjon, men den vakre innsjøen er alstå blitt til som følge av meteorittnedslaget. Krateret, som ifølge forskere hadde en diameter på 52 kilometer i sin tid, var det største i Europa (utenom Russland).

Flere av de store kraterne, blant annet Lake Tai og Clearwater lake, er blitt til store innsjøer.

Edle metaller Den kraftige kollisjonen fra store steiner som har falt utenfra jordas atmosfære, har også gitt jorda rike ressurser.

Det har blant annet skjedd i Popigai-krateret i Sibir, som potensielt har verdens største konsentrasjon av diamanter.

Meteornedslaget har ført til store utslipp av varme og gass som har påvirket de omkringliggende steinene. Energien som blir frigjort under kollisjonen, er det som har gjort grafitten om til diamant. Nettopp det skjedde i Sibir da en asteroide traff for omkring 35 millioner år siden.