Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noen av julegavene du har kjøpt i år kommer trolig fra denne katastroferammede byen

Fra fiskelandsby til teknologisk hovedstad på 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et område tilsvarende 50 fotballbaner i den kinesiske storbyen Shenzhen er dekket av jord og industriavfall, etter at en gigantisk fylling kollapset og utløste et skred søndag.

Tre personer er bekreftet omkommet, mens 73 fortsatt er savnet.

Shenzhen er en del av en av Kinas spesielle økonomiske soner, hvor det siden starten av 80-tallet har blitt satset knallhardt på eksportrettet industri. Byen har et utall fabrikker og teknologibedrifter, og det er stor sannsynlighet for at en eller flere av julegavene du har handlet i år kommer fra byen.

REDDET UT: 19 år gamle Tian Zeming ble tidligere i dag reddet ut i live. Foto: AFP / STR / NTB scanpix
REDDET UT: 19 år gamle Tian Zeming ble tidligere i dag reddet ut i live. Foto: AFP / STR / NTB scanpix Vis mer

- Hvis du drar i en norsk lekebutikk, vil ca 90 prosent av varene du finner der være laget i Kina, og mange av dem fra nettopp Shenzhen, sier Martin Sommerseth Jaer, daglig leder i selskapet Snow Dragon Advisory, som spesialiserer seg på å rådgi norske selskaper med økonomiske interesser i Kina.

Tidligere fiskelandsby - På 70-tallet var det en liten fiskelandsby. Men på grunn av nærheten til Hong Kong, ble den utvalgt da Kina startet sitt store eksperiment med eksportrettet industrialisering. Nå er det en storby med en skog av høyhus og motorveier med åtte felt, sier Jaer til Dagbladet.

Han har både studert og jobbet i Kina, og vært i Shenzhen flere ganger.

- Det er en moderne by med ganske høy levestandard, men den har vokst raskt og kvaliteten enkelte steder er så som så, sier Jaer.

GRAVER: Et stort antall gravemaskiner er satt inn i søket og opprydningen. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon / NTB scanpix
GRAVER: Et stort antall gravemaskiner er satt inn i søket og opprydningen. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon / NTB scanpix Vis mer

Skredet søndag omtales som en menneskeskapt katastrofe, og det er allerede satt i gang en offentlig granskning. Offentlige myndigheter ba selskapet som var ansvarlig for fyllinga om å slutte å fylle masser der tidligere i år, men likevel fortsatte det.

- Utviklingen i byen har gått ekstremt raskt. Og de mangler mange av de effektive kontrollinstitusjonen vi har i Norge. Det kan være regler for HMS, men det er ikke slik at de nødvendigvis følges. Det kuttes en del hjørner, og det er en grunn til at det er billig å produsere der, sier Jaer.

Produserer «årets julegave» Samtidig har Shenzhen utviklet seg fra å være en ren industriby til å få en større høyteknologisektor. Mobilgiganten Huawei har sitt hovedkvarter her. Det samme har selskaper som Konka, Skyworth, Tencent og OnePlus.

Da det amerikanske radioprogrammet Planet Money nylig forsøkte å finne ut hvem som hadde utviklet såkalte enhjulinger, omtalt som «årets julegave», endte de opp nettopp i Shenzhen.

RAMMET: 73 personer er fortsatt savnet etter skredet. Foto: Xinhua / NTB scanpix
RAMMET: 73 personer er fortsatt savnet etter skredet. Foto: Xinhua / NTB scanpix Vis mer

Det viste seg at brettene som nå selges verden over ble utviklet nærmest i felleskap og i et uformelt samarbeid etter idéutveksling mellom utviklere i byen.

- De har en veldig effektiv teknologisk næringskjede, sier Jaer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media