BISTANDSADVOKAT: Siv Hallgren. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
BISTANDSADVOKAT: Siv Hallgren. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

- Noen av utspillene har vært støtende

Siv Hallgren forstår noe av kritikken mot bistandsadvokatene i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå 176 oppnevnte bistandsadvokater i terrorsaken. Flere har hevdet at det er altfor mange.

Kort tid etter 22. juli ba Oslo-politiet om å få en liste på 10 advokater. Lista ble til slutt altså mye lenger.

Men det ville vært helt uholdbart med så få advokater til å ta seg av de rammede, mener Siv Hallgren, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i saken.

- Da ville hver advokat hatt minst 70 klienter hver og det ville ikke fungert. Da måtte det i så fall vært et stort apparat rundt advokat, sier Hallgren til Dagbladet.

- Men det viktigste er at de berørte faktisk har rett til selv å fritt velge bistandsadvokat. I denne saken er det mange som har valgt en advokat fra stedet de kommer fra, kanskje en de har kjent fra før, og det er helt naturlig, sier Hallgren, som jobber i advokatfirmaet Elden.

Kritikk og uenighet Enkelte bistandsadvokater har gått ut med kraftig kritikk mot politiet. Noen har kritisert kritikken. Andre har kritisert media. Hallgren, som leder Advokatforeningens utvalg for Bistandsadvokater, mener det er naturlig med uenighet.

- Det er eksempler på at noen av utspillene som har kommet har vært støtende for noen av de berørte. Men det skjer når det er en så stor gruppe med ofre og pårørende med ulike behov og meninger. Noen er veldig opptatt av sider av saken sin andre mener helt uviktige.

- Med 176 advokater er det i hvert fall 177 ulike meninger. Men det vi må huske er at det er 176 uavhengige advokater som har sine klienter for øye. Det er ingen av oss som snakker for alle ofrene, sier Hallgren, som understreker at de også samarbeider og at en gruppe nå ser på nivået for erstatningene.
  Hjelpeaktor? - Hva er bistandsadvokatens viktigste oppgaver?

- Det handler om at ofrene har krav på en advokat som bistår dem, som forklarer det juridiske og prosessen. For eksempel konsekvensene av sakkyndigerapporten. Det handler om å få hjelp til erstatnings- og oppreisningsprosessen. Og det handler om å være der for å støtte dem.

- Er det enkelte ganger for tette bånd mellom bistandsadvokatene og påtalemyndighetene?

- Det hender at bistandsadvokater kalles hjelpeaktorer. Men det er ulike roller. Jeg er både forsvarer og bistandsadvokat, og har vært politijurist. Min erfaring er at aktor gjør aktors jobb, mens vi gjør vår. Jeg var nylig også forsvarer i en sak med en psykisk syk klient, hvor jeg og aktor hadde sammenfallende argumentasjon, mens bistandsadvokat hadde en helt annen argumentasjon.

Hallgren tror bistandsadvokatrollen vil bli annerledes i kjølvannet av terrorrettsaken.

- Rollen utvikler seg, og denne saken er med på å gjøre den mye tydeligere og folk flest blir mer klar over den.