Noen beskytter Annas mordere

Mens Bård Nylund (28) ikke er i tvil om at han skal bli sjef når han er ferdig med studiene, synes ikke Cecilie Holm (24) det frister i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen mektige menn holder sin beskyttende hånd over journalist Anna Politkovskajas mordere. Det er nå hevet over enhver rimelig tvil. En militærdomstol i Moskva frikjente denne uka fire menn for medvirkning til drapet på den kjente Putin-kritikeren og menneskerettighetsforkjemperen Politkovskaja høsten 2006. Frikjennelsen skjedde etter at dokumenter på merkelig vis har forsvunnet i denne høyt profilerte rettssaken. Og den skjedde etter en etterforskning der det har blitt gitt politiske føringer.

Nå var det ikke Politkovskajas mordere som satt på tiltalebenken i Moskva denne uka. Det var i stedet fire menn med tilknytning til Tsjetsjenia og sikkerhetsorganene FSB, som var siktet for medvirkning til drapet. For til tross for to og et halvt års etterforsking så er verken morderen tatt, eller han som ga ordre til drapet kjent. Faktisk så er ingen av morderne til de 13 journalistene som er drept i Putins presidenttid tatt. Det er ikke bare nedslående. Det er oppsiktsvekkende.

To av DEM som nå er frikjent for medvirkning til drapet på Politkovskaja er brødre. Den tredje broren er den antatte morderen. Han er på flukt et eller annet sted i Europa, uten at FSB – og dette er mystisk – er i stand til å finne ham. En annen mystisk ting er at ingen av de frikjente har vært i stand til å peke på mannen – og her er det neppe grunn til å være kjønnsnøytral – som ga ordre til drapet. Frikjennelsen betyr at ingen av de fire vil snakke. Med en dom kunne de ha snakket.

Utfallet av rettssaken denne uka er en stor seier for Politkovskajas mordere. Hvor høye politiske beskyttere Politkovskajas mordere har i Moskva, er umulig å si. Men så lenge det kan spekuleres i at disse beskytterne er den nærmeste kretsen rundt statsminister Vladimir Putin – eller Putin selv – så er det et stort problem for Russlands internasjonale anseelse. Det er nedslående.